15 tankar på “Reservationsavgift no more!

 1. Åh det är bra! Mitt lokala bibliotek har inte haft några reservationsavgifter så länge jag har bott här (11 år eller nåt sånt). Det tycker jag är bra. Man undrar ju egentligen vad det är som kostar extra när man reserverar en bok. Fjärrlån och så kan man ju förstå, men inte ens det tar mitt lilla bibliotek betalt för. Jag är väldigt bortskämd med ett fantastiskt service-inriktat bibliotek ett stenkast härifrån. Jag borde låna fler böcker istället för att köpa. 😉

  • Som det diskuterades i mitt tidigare inlägg gällde avgifterna allt från administration och postavgifter, och jag tänker väl mest på transportkostnader jag, att harva runt med de där böckerna även om det inte är SÅ stora avstånd i huvudstadsregionen. Bra service ja, hoppas bara att det inte betyder att de skär ner på något annat

 2. Nämen hallå där! Jag var okej med att Vanda slopade, men nu när Esbo också slår in på den linjen börjar det kännas lite orättvist på den här sidan kommungränsen… Nå. Egentligen tycker jag att 50 cent är helt ok, det håller mig inte från att reservera biblioteksmaterial. Fast när jag bodde i Åbo kändes 1 euro för mycket, det hämmade faktiskt reservationerna från min sida.
  Däremot tyckte jag att Vandas poäng var intressant – att de har många studerande och folk som talar minoritetsspråk bland sina kunder, och att de här kundgrupperna är mer beroende av att reservera material. Det där kan ju jag känna igen mig i också sedan jag flyttade från Vasa till Helsingfors. Det finns inget bra bibliotek där man kan gå och browsa svenska böcker utan man blir mycket mer beroende av att söka i databasen och reservera böckerna.

  • Blev väldigt förvånad (och inte bara p.g.a det oerhört underliga utseendet på lappen), trodde inte att det skulle gå så snabbt utan att vi skulle få vänta till åtminstone nästa år. Jag tycker som sagt också att 50 cent är ok (och 1 euro är för mycket), men Esbo och Vanda fick ju ändå in endast en femtedel av det Helsingfors får i reservationsintäkter. Bra poäng dessutom av Vanda med mindre välbemedlat folk!

   Om du någon gång rör dig i Hagalundstrakten ska du gå till biblioteket, det är min favorit av dem jag besökt. Den svenska avdelningen är kanske inte mindblowing men iaf mer trevligt ordnad än i Omppu där hyllorna är höga och känns… mörka? så jag browsar rätt lite där tyvärr

 3. Hienoa, että jossain menee näin päin! Meillä nimittäin nousi juuri euroon 😦 kun aikaisemmin oli 50 senttiä. Mun mielestä varausmaksusta voitaisiin täälläkin luopua ja vaikka nostaa myöhästymismaksua. Pitääkin ehdottaa. 🙂

 4. Den vanligaste statusen man möts av numera är ”VÄNTAR AVH”, och där kan en bok bli liggande i en vecka. Till det skall då läggas ytterligare transport mellan bibliotek, och slutresultatet blir att nya böcker bara är utlånade eller tillgängliga 50% av tiden, medan de befinner sig under administration 50% av tiden!

  • Trist! Jag tycker det har tagit underligt lång tid för böckerna att gå från ”inköpes” till att de faktiskt går att låna. Och med tanke på att avstånden i huvudstadsregionen inte är så stora blir den här otåliga bokmalen ibland förvånad/irriterad över det faktum att en bok kan vara ”på väg” mellan ett biblioteket och ett annat i åtminstone två dagar, om inte fler

   • Att en bok ”inköpes” kan betyda att den är beställd men utkommer om ett par månader, och sen ska den plastas och katalogiseras o.s.v. Men visst, ibland finns böcker i handeln långt innan de finns att låna (av olika orsaker), och då blir man ju otålig. Och sådär som jämförelse: här på vischan kan böcker vara på väg över två veckor i värsta fall, om de ska från en filial till en annan.

    • Jag råkar veta att böckerna nog finns i handeln redan, men det är klart att den måste ”behandlas” på biblioteket först. Aj flera veckor på resande ”fot”, det är länge det. Ska vara mer tacksam över mitt bibliotek känner jag 🙂

 5. Pingback: Bibbalån just nu | Bokbabbel

 6. Pingback: Ett år utan reservationsavgifter | Bokbabbel

 7. Pingback: Reservera mera! | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s