En marginell påverkan

Fjärilseffekten av Karin Alvtegen XXXX-
fjärilseffKan en liten, kanske rentav i den stunden helt betydelselös händelse, vara avgörande för vilken riktning vårt liv kommer att ta? Karin Alvtegen skildrar med den psykologiska skärpa vi känner igen från de så kallade S-böckerna tre människors liv. Tre människor vars liv har tagit en drastisk vändning p.g.a. en sjukdomsdiagnos, en påbörjad terapi och ett rån. Bodil, den dödssjuka, hennes livshistoria är gripande. Hur hon förälskar sig i en man som visar sig vara en helt annan typ än han verkat under de långa telefonsamtalen under nätterna i studentkorridoren. Och hur hon nästan – nästan! – lämnade honom. Om bara inte… Bodils dotter Viktoria blir för mig rätt blek, däremot känner jag obehag för Andreas öde. Andreas som är framgångsrik arkitekt och förvisso tycker att hans liv inte är något mer än ett livspusslande på repeat, men vars liv ändå ställs upp och ner när han bevittnar ett rån och sedan inte längre kan sova om nätterna. Besatt av tanken på att rånaren vet hur han ser ut, medan han själv bara såg ett par ögon genom rånarluvan.

Även om Bodils och Kristinas berättelser hänger samman på grund av familjebandet, hade jag ändå av någon oklar anledning bilden av att berättelserna ännu skulle vävas samman på ett intrikat sätt. Händer det er också, att ni har fått en (felaktig) uppfattning om hur boken kommer att vara eller vad som kommer att hända, och så läser ni liksom väntandes på att det ska ske, nästan lite otåligt, så där att ni kanske rentav missar lite av berättelsen under tiden? Och så läser ni ut boken, inser att ni hade haft fel bild av boken, och får tänka om helt och hållet? Händer det er?
Trots min förvirrning uppskattade jag boken, även om jag inte upplever den som Alvtegens starkaste bok. Trots att Fjärilseffekten är rätt tunn, vilar det en känsla av upprepning över vissa partier, och ordet skuld förekommer ofta, betydligt oftare än jag minns det ur just Skuld-boken. En bok som engagerar under läsningen, men som kanske inte kommer att stanna kvar på samma andlösa sätt jag minns S-böckerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s