Intressanta introverter

Quiet. The Power of Introverts in aWorld That Can’t Stop Talking av Susan Cain XXXX-
quietKors i taket, jag har läst en faktabok! Det händer ju cirka aldrig, men introverthet (är det ett ord?) har varit på tapeten den här sommaren, och Quiet har nämnts i enbart positiva ordalag (Snowflake har recenserat den svenska översättningen). Jag blev nyfiken och tog mig an den, och inte heller jag blev besviken. Cain har intervjuat introverta som jobbar med all världens yrken, hon berättar om Jungs teorier, finanskrascher och grupparbeten i klassrummet utan att det för den delens känns rörigt eller plottrigt. Nej, Cain har, som den introverta person hon är, ägnat mycket tankearbete åt denna bok, och resultatet är intressant och ändå lättläst. Jag hummar och nickar och funderar vidare, för faktum är att boken ger mig mer att tänka på. Jag uppfattar mig själv som en person som är definitivt mer introvert lagd, men som också har tendenser från hela spektret. Hur jag beter och känner mig så olika i olika sistuationer, beroende på hur trygg jag känner mig (alltså, det är ju självklart att man gör det, men det är ändå intressant att reflektera över).

Naturligtvis är den här boken säkert mest intressant (och behagligt givande vad kommer till igenkänning) för introverta, men vem som helst mår bra av att läsa den här boken, för att förstå sin partner, sitt barn eller sin kollega på jobbet lite bättre. Den pekar på olikheter utan att vara dömande, den ger praktiska råd, den påpekar att introvert inte alls är samma sak som blyg. Och mycket mer. Om alla faktaböcker skulle vara så här intressanta skulle jag nog kunna tänka mig att göra lite fler avhopp från fiktionsknarkandet..!

13 tankar på “Intressanta introverter

 1. Det läses alldeles för lite facklitteratur, det finns ju faktiskt gott om faktaböcker som har rent litterära kvaliteter!

 2. Kul att läsa dina åsikter! Den här boken har jag tänkt mycket på hela sommaren. Och tjat på andra om. 😉

 3. Har precis läst Tyst – den introverta revolutionen av Susan Cains svenska motsvarighet, Linus Jonkman. Den var också ganska bra och fick mig att förstå både mig själv och andra bättre (jag tror jag är ambivert fast med tyngdpunkt mot introvert).

  Nu undrar jag lite: finns det några bokbloggare som inte är introverta? 😉

  • Ja, såg din recension, verkar vara två intressanta böcker. Jag är nog också ambivert med betoning på introvert ja. Och nej, bokintresse + lära känna folk över nätet tyder nog på introverthet i hög grad. Kanske #boblmaf skulle kunna ställa upp för en studie?

 4. Den boken har jag på min lånebokshylla, men har inte hunnit titta på den. Jag är själv snarare extrovert, boken är mest lånad för min sambos skull, som är en klassisk introvert person. Jag kan tipsa om Susan Cains Ted-talk om ämnet, roligt och tankeväckande, bara 20min långt, finns här. Och den som inte ännu sett den fantastiska serien Dr Carmella’s Guide to Understanding the Introvert ska göra det: klicka här.

  Det är roligt att det här uppmärksammas nu – det är mycket lättare att umgås om man har någon form av förståelse för olika människotyper 🙂

 5. Pingback: Samhällets tysta revolutionärer | Bokbabbel

 6. Pingback: Bokbabbel 2011-2014 | Bokbabbel

 7. Pingback: Tyst av Susan Cain - C.R.M. Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s