Wool. Wow!

Wool av Hugh Howey XXXX
woolBokstävlarna promotade A Song of Ice and Fire och fick halva #boblmaf (inklusive mig själv) att läsa och älska. Wool är Feuerzeugs motsvarande projekt. Och den är jättebra, helt välförtjänt att folk läser och gillar den! Jag vet inte riktigt hur mycket jag bör berätta för att ni ska förstå, men vill berätta för att inte spoila. Och sist och slutligen behöver ni kanske inte veta så mycket mer än luften på jorden är giftig och de människor som finns kvar därför bor i en enorm silo nergrävd i jorden. 140 nivåer allt som allt, med en viss rangordning och rentav olika färgs kläder beroende på vilken nivå du bor på och vad du jobbar med (hello Brave New World!). Jules bor och arbetar allra längst ner, men kommer av diverse orsaker att stiga uppåt, så väl ordagrant som i rang. Men smart som hon är inser hon att den välfungerande silon, där barn blir till bara då någon dött och begravts i åkrarna (eller, då ett brott skett, skickas ut för ”rengöring” i den dödliga luften utanför) inte alls är så välfungerande och trevlig som människorna vill fås att tro. Det är otroligt intressant att följa Jules, och även andra bikaraktärer, i såväl deras vanliga liv som i den inre kamp de för då de får upp ögonen för det totalitär styre silon egentligen utgör. Wool är fascinerande klaustrofobisk, dels konkret med den stora och ändå så lilla silon, dels på ett psykiskt plan med maktgalna individer, saker som inte får sägas och en växande känsla av att ha blivit lurad i alla dessa år.
Människor instängda i en enorm betongbunker, tänker ni, kan det verkligen vara nåt? Svar: ja! Själv har jag redan lånat ut mitt exemplar av boken och ska så fort som möjligt lägga vantarna på de resterande delarna (för ja, surprise surprise, det är en trilogi..!). Shift handlar om tiden för Wool, how everything came to be. Den avslutande delen Dust handlar om slutet på… ja, kanske allt?

11 tankar på “Wool. Wow!

    • *googlar nysgjerrig* 🙂 Jamen absolut är det något för dig om du blev intresserad när du läste det här, en annan kvalitetsstämpel är dessutom att det är rätt många som läst den här boken nu – och alla, även folk som läst många dystopier/böcker om postapokalyps, har varit väldigt positivt inställda till den allihop! Läs!

    • Har du läst trean redan? Halvvägs i tvåan är jag så himla sugen på att genast haffa hem trean, men nu har jag de två första i snygga pocketutgåvor och måste följaktligen vänta in en likadan trea. Gnnngh!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s