Den nedfrusna hamstern

Vinterkriget av Philip Teir XXX+
vinterkriget2Årets omslag, verkligen, och kanske även årets första mening:

Det första misstaget Max och Katriina gjorde den vintern – och de skulle göra många misstag före skilsmässan – var att frysa ner barnbarnens hamster.

Tyvärr tycker jag inte riktigt att romanen håller det den första meningen utlovar, varken när det kommer till snillrika formuleringar eller till själva intrigen kring det Max, Kristiina och deras barn Helen och Eva. Max ska precis fylla 60 och när han ska intervjuas inför födelsedagen blir han förtjust i den unga journalisten Laura. Eeh. Har vi inte läst sådant tidigare? Fast Max akademiska liv som sociolog är det intressant att läsa om, även om jag personligen får mest ut av delarna om dottern Eva som flyttar till London för att studera konst och får följa med Occupy Wall Street-rörelsen på håll. Det är nämligen enligt min åsikt den karaktär och del av historien som utvecklas mest, i övrigt känns det som om Teir kanske tänkt sig något större och mer utdraget men sedan varit tvungen att begränsa sig. Det nosas på trådar som hade kunnat plockas upp och utvecklas (Helens äktenskap, kanske mer om sommarstugan, hur det egentligen kom att bli så kyligt mellan Max och Kristiina), och det hade funnits potential för att fördjupa åtminstone några av dessa trådar.
Låt er förresten inte skrämmas bort av titeln, det här är en samtida och alls inte en historisk roman. Jag för min del tolkar titeln  – förutom att romanen utspelar sig under årets kalla månader – med hjälp av citatet ur Väinö Linnas Okänd soldat som nämns i boken, om hur vinterkriget ”var det bästa dittills av alla krig, ty där utgick båda parter som segrare”.

Philip Teir kommer till bokmässan i Göteborg, och jag ser till min glädje att förlagen/arrangörerna äntligen förstått att blanda rikssvenskar och finlandssvenskar i t.ex. de seminarier Och dagarna går nämner. På något av dem kommer ni säkert att hitta mig, och det gör ni även på bokmässan i Helsingfors en månad senare då det ordnas en bokcirkel om just Vinterkriget och yours truly ska vara med och moderera den! Mer om det senare.

5 tankar på “Den nedfrusna hamstern

  1. Pingback: Bokcirkla på Helsingfors bokmässa! | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s