Allt är inte guld som glimmar

The Other Typist av Suzanne Rindell XXX½
typist1920-tal och förbudstiden i New York. Rose är den gråa musen som jobbar som maskinskriverska på en polisstation, och vars liv som föräldralös varit ytterst händelselöst fram tills den dagen den mörkhåriga Odalie sveper in på polisstationen och fullkomligt trollbinder Rose. Plikttrogna Rose får plötsligt smaka på spänning och glamour då hon blir Odalies nya bästis och de tillsammans upptäcker lönnkrogar och glamourösa fester. Roses förtjusning gränsar till förälskelse, och det ger berättelsen både en extra glans men också ett visst irritationsmoment. För jag står inte ut med de här manipulativa kvinnorna och de svaga kvinnorna som låter sig luras, kanske anar att allt inte står rätt till men inte säger något. Varför (re)agerar inte Rose? Ok, hon är förvisso ekonomiskt beroende av och betuttad i Odalie, men jag irriterar mig ändå på mesigheten, för mig blir den nästan otrovärdig. En intressant gnista får romanen dock av de små tecknen på att Rose nog inte är en helt pålitlig berättare heller…

En bra bok, jag gillar och kan tänka mig att många andra skulle älska. Smart skriven, ”exotiska” miljöer, ett måste för alla som gillat The Great Gatsby, eller Amor Towles Rules of Civility som var så i ropet förra sommaren.

8 tankar på “Allt är inte guld som glimmar

  1. Blir mycket sugen, jag läste The Great Gatsby för ett tag sedan och är glad att jag gjorde det – och att det blev på engelska. Stämningen blir högre på något vis, när det gäller vissa böcker iallafall!

    • Diskussionen om att läsa på originalspråk eller inte är intressant och har diskuterats här också nångång! Det här kan vara en bok för dig då, finns dessutom bara på engelska än så länge!

    • Det ska vi absolut, har liksom räknat med att vi automatiskt kommer att stöta på varandra upprepade gånger vid English Bookshop, men visst kan vi satsa på nåt mer schemalagt också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s