Återblick mot Wallander-land

Handen av Henning Mankell XXXX-
handenOj, vad kort den här boken var! Vissa böcker om Wallander har ju varit riktiga tegelstenar (och om jag inte missminner mig, berättigade sådana). Den här boken ser rätt tunn ut redan när man får den i handen, och så visade det sig sedan att endast 120 sidor är själva boken, resten är extramaterial om Wallander-böckerna, om miljöer och karaktärer, som ett litet uppslagsverk faktiskt. Och med 120 sidor vågar jag faktiskt inte säga mer om handlingen än att polisen Kurt Wallander åker ut för att titta på ett hus på Österlen, ett hus han skulle vilja köpa (den här lill-boken utspelar sig kronologiskt innan Den orolige mannen som var den officiellt sista delen i Wallander-serien). När han vandrar runt i trädgården snubblar han på något, en rot? Nej, en skeletthand som sticker upp ur jorden. Kusligt! Och trevligt att få tillbringa lite tid i Wallanders sällskap igen faktiskt, fick rentav lite lust att läsa om någon av de där äldre och riktigt bra böckerna, en av de tjocka.

Den här boken är egentligen inte nyskriven, den kom enligt efterordet till som ett beställningsarbete till den holländska marknaden. Och har faktiskt filmatiserats av BBC. Men nu, nio år senare, kan vi svenskspråkiga läsare också ta del av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s