Landet runt-bloggathonet tar en avstickare i… Esbo!

blogathonMetta på Kulturloggen drog igång ett Landet runt-bloggathon, och det här mumintrollet lyckades visst nästla sig in i det även om landet i fråga är Sverige. Ni får helt enkelt se det som ett litet sidospår från andra sidan pölen, okej? Jag tänkte nämligen skriva lite om Esbo.

Esbo, min födelse- och hemstad. Även Finlands näststörsta – men sorgligt förbisedda! –  stad. Det är nämligen så det går när man är placerad vid huvudstadens gräns – varför skulle någon välja att hålla konserter eller anordna evenemang på ett så okänt ställe som Esbo när Helsingfors finns att tillgå? Tyvärr verkar även författare tänka på det här viset, varför skulle min roman utspela sig i Esbo? Det finns nämligen endast ett fåtal böcker jag själv kan erinra mig att ha läst om min hemstad, och en av dem är Kim Weckströms roman Sista sommaren från 1996. Rätt länge sedan den utkom med andra ord, och den utspelar sig dessutom på 70-talet. En mer up to date Esboskildring kan man däremot få sig till livs av Leena Lehtolainens deckare, som utkommit stadigt i 20 år och vars böcker i viss mån finns på svenska. Observera dock Bazar Förlags beskrivning av den senaste deckaren Var är alla flickor nu?: ”I den lille staden Esbo…”. Hmm.

Okej, så inte många böcker där man vandrar omkring på Esbos gator med andra ord. Däremot ljög jag kanske lite då jag sa att Esbo inte förekommer i modern litteratur, för det gör den – som ett slags varnande exempel i ”cool” Helsingforslitteratur. Esbo är förorten, sovstaden, det tråkigt medelsvenssonaktiga. Helsingfors är för de hippa. Till exempel skriver den hippa helsingforsaren Peppe Öhman i sin bok Livet & barnet:

Livet var liksom komplett som det var. Moderskap angick inte mig. Föräldraskap var någonting som hände vuxna människor som bodde i radhuslänga i Esbo.

Den inflyttade helsingforsaren Philip Teir tar steget ännu längre och döper i sin novellsamling Akta dig för att färdas alltför fort en novell till ”Vi hade ju kommit överens om att aldrig flytta till Esbo”. Jaha jaha, tänker man, rycker kanske på axlarna tills man läser hans nyutkomna roman Vinterkriget och stöter på meningen ”Det kändes inte som ett lliv i Esbo innehöll några vidare framtidslöften.” Det var värst!
Det är med andra ord inte så konstigt att små bloggande mumintroll försöker klämma in Esbo på Sveriges karta i stället… 😉

Detta inlägg är en del i Bokbloggarnas Landet runt-bloggathon, de som deltar är:
Bokform, Litteraturkvalster & SmåtankarProjekt 33Kim M. KimseliusFiktiviteterNobelprisprojektetLottens bokbloggenligt Ocissigrip.blogg.seAnnas bokhyllaLexie läserFeelgoodbibliotekarienBoktimmenBokdetektivenBreakfast Book ClubDen läsande kaninenVästmanländskans bokbloggBokbabbelEndast EböckerKulturloggen.

49 tankar på “Landet runt-bloggathonet tar en avstickare i… Esbo!

 1. Kul, som alltid. Jag känner enbart till Esbo för att du bor där (vilket är otroligt bra kunskap i frågesport då alla andra svarar Åbo på ”Vad heter Finlands näst största stad). Jag är oerhört fascinerad av tvåspråkigheten i Finland och rent språkligt och litterärt känns det ju som att vi är en del av samma krets. Finlandssvenska författare är väl de författare som en svensk bör ha lättast att förstå utanför Sverige så att säga men jag tror det finns många som tror att böcker från Finland alltid är på finska…Tusen tack för ditt bidrag!

  • Åbo är femte störst faktiskt! 🙂 Ja, finlandssvenskheten är nog ett oehört intressant fenomen tänker jag, på ett sätt är vi väldigt Sverige och på andra sätt inte alls 🙂

   Tack själv för fabulöst initiativ!

   • Första gången jag mötte en finne som inte pratade finska alls var jag helt förbluffad och hela min värld vändes lite på sidan. Hade liksom ingen aning! På Island läser alla danska men ingen kommer ju undan isländskan liksom, trodde det var mer så. Men icke!

 2. Visste inte alls att Esbo var en storstad! =-O Har alltid föreställt mig det som en lite mindre stad.. Tur att du sätter the record straight! Ang. Helsingforsarnas inställning till Esbo… Känns litegrann som New Yorkarnas inställning till New Jersey. 😉

  • Det är ju en sovstad, så här bor många människor men det saknas konkreta centrum (eller det finns småcentrum). Men inte alls någon småstad, tur att vi fick det utrett! HELT som New Jersey faktiskt!

 3. Och ni har väl ett IKEA också? Både för svenskheten i landet runt och för något som Helsingfors inte har. (Ja, det här är knäppt men jag har tillbringat en del tid på IKEAs finska hemsida.)

   • MIn svärfar hyr varje sommar ett hus i Åbo skärgård (liten ö ett par mil från Pargas) sedan över 35 år och där tillbringar vi några veckor av vår semester. Med som mest nio personer i ett litet hus behöver man ibland komplettera möblemanget – och då får man parallellsurfa svenska och finska IKEA, eftersom det inte finns någon översättning till svenska eller engelska på den finska hemsidan. Den stora missen var när vi kom till varuhuset i Raisio för att köpa en säng och det visade sig att den var 160 cm bred i Sverige men bara 140 cm bred i Finland. Det blev bara en madrass…

 4. Vad roligt att få litteraturtips från Esbo! Skriver upp på listan över böcker att läsa! Och i den här Bloggathon har jag fått otroligt fina tips på ställen att besöka, en liten tripp till Esbo kanske? 😀

 5. Välkommen Esbo till den svenska kartan 🙂 Min stad Gävle, som inte heller är direkt vanlig i litteraturen, känner stor sympati… Har efter att ha läst Teirs och Westös senaste känt stor längtan efter att åka till Helsingfors, nu läggs Esbo till resmålslistan!

  Fick förresten för mig att jag varit på studiebesök på ett bibliotek i Esbo men jag blir osäker när jag försöker hitta bilder på det. Ett bibliotek, nära Helsingfors, inrett med en blandning av loppismöbler och snygg retroaktiv design, minns stora lågt hängande lampor, öronslappsfåtölj. Känns det bekant? Eller så var det ändå Helsingfors jag var i…

 6. Obs, författaren vill inflika en grej här: Esboallergin är alltså inte MIN utan mina romanfigurers! Kom ihåg att Helen i min bok faktiskt bor någonstans på gränsen Esbo-Kyrkslätt.

  • Fast Helen är ju så präktig 😉 Förstod nog att det inte var DINA åsikter, och tycker dessutom du sätter fingret på en säkert rätt så allmän attityd, det ÄR ju så där Esbo uppfattas, det ska man inte hymla med

 7. Oj, men jag vet en stor grej som arrangerades i Esbo i våras- Skolmusik 2013! Jag tror alla finlandssvenska skolbarn som var med kommer ihåg Esbo för evigt. Också medföljande föräldrar (jag) hade kul!

  • Ja, skoj att de noterade det! Tyvärr känner jag till ytterst få finlandssvenska bokbloggare, men skulle verkligen gärna läsa mer om orter runtom i Finland också!

 8. Vad kul att du bor i Esbo. Där var jag vid ingivningen av Muminutställningen. Kändes lite pinsamt eftersom jag inte hade läst Muminböckerna. De såg lite frågande på mig när jag undrade vilka de där långa vita figurerna var…
  Har haft många roliga saker för mig i Esbo. Under två års tid reste jag runt i Finland och föreläste om vår gemensamma historia Sverige/Finland. Som hemmahamn hade jag Hanaholmens Kulturcentrum. En plats du säkert känner väl till!
  Tack för att du väckte slumrande minnen inom mig, nu längtar jag tillbaka till Esbo, Hanaholmen och Finland!
  Kram Kim

 9. Underbart att du sätter Esbo på Sveriges karta! Och jag håller med Litteraturkvalster om dagens bästa citat 😀

  Det här bloggathonet är galet intressant – jag vill åka till prick alla ställen!

 10. Vivi-Ann Sjögren har i sina memoarer (Kattens ansikte (2003), Lasses kiosk (2004) och Liten fru i litet hus (2005).) skrivit mycket om sin uppväxt i Esbo, som då var landsbygd!

 11. Pingback: Är du en igenkännare eller eskapist? | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s