Pamflett före personer

Stenhjärtat av Katarina Wennstam XXX+
stenhjärtatJag hörde Wennstam berätta om den här boken redan på bokmässan 2012, och temat verkade intressant och obehagligt: Shaken Baby Syndrome. Lilla Gloria, sex månader gammal, förs till sjukhus med andningssvårigheter, och snart uppdagas det att hon har en hjärnblödning och spruckna blodkärl i ögonbottnen – solklara bevis på att någon skakat henne i flera sekunder. Till skillnad från Wennstams övriga romaner som handlat om grymma våldsbrott som en trots allt rätt liten del av befolkningen ”sysslar med”, ville Wennstam den här gången skriva om något som nästan skulle kunna hända vilken trött småbarnsförälder eller oförsiktigt syskon som helst. Många har nästan varit där – men stoppat sig själv i sista sekund. Att balansera på gränsen är temat också för Shirin Sundin, bekant från tidigare böcker och allt mer olycklig i sitt äktenskap. Att folk har problem är förvisso vad som får intriger att gå framåt och böcker att bli intressanta, men just här blir det nästan farsaktigt: alla är olyckliga. Att ha en välfungerande familj, vara lyckligt gift, eller lite lycklig över huvud taget, verkar inte existera i Katarina Wennstams litterära värld, skriver Annika Koldenius och slår huvudet på spiken. Jag håller även med Koldenius om att det är synd att Wennstam, som kan vara riktigt vass ibland, den här gången och med det här angelägna temat blir så pass schablonaktig. Det är dessutom underligt hur boken totalt växlar ton i sista delen av boken, det vill säga då vi beträder mer byråkratisk mark. Jag saknar även reaktionerna från familjen som verkar glömmas bort efter den dramatiska inledningen.
Rec.ex. från Albert Bonniers förlag.

1 tanke på “Pamflett före personer

  1. Pingback: För varsamt blir ljummet | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s