Donna Tartt-enkäten

D.v.s. frågor Donna Tartt herself har svarat på, och som vi bloggare såklart också vill besvara. Via Bokhora, frågorna översatta av Dark Places.

Vad läser du just nu? Läser du helst en bok i taget?
Hägring 38 började jag på i förrgår, några timmar innan det blev klart att Westö inte fick Augustpriset (vilket jag inte trodde heller, men hoppades lite lokalpatriotiskt ändå). The Goldfinch trivs jag bra med/i, men den är ohemult tung att släpa runt på, och En dramatikers dagbok 20052012 borde jag läsa mer aktivt i, i längre sjok. Så svaret på den andra frågan blir väl att jag kanske helst skulle vilja läsa en bok i taget, men att det sällan blir så.
Bästa boken du läst hittills i år?
Hmm, när jag scrollar genom ♥ på min Läst-lista är det många fina läsupplevelser som möter mig. Gillade verkligen The Girls och Feberflickan t.ex., samt Nattbarn och The Buddha in the Attic. Men kanske får jag säga Hugh Howeys Shift ändå, var så blown away redan under läsningen och den har stannat med mig efteråt (även om den i rättvisans namn var den jag läste sist av de här böckerna jag nämner).
Vilka är dina favoritförfattare?
Gaah, har så svårt för de här frågorna med favoritförfattare och -böcker. Beror ju på humöret också, och om det gäller böcker med lite mer kvalitet eller författare jag blir superglad över att läsa att det kommer ut nya böcker av (t.ex. McMahon, Barclay). Men Gillian Flynn måste ju nämnas! Och Lionel Shriver. Therese Bohman och Malin Kivelä är också fina, hoppas på att få se långa författarskap från dem!
Läser du någonsin självhjälpsböcker? Kan du rekommendera något inom genren?
Jag citerar DP-Helena rakt av: ”Jag fixar inte riktigt självhjälpsböcker, men kanske att Kroppspanik kan räknas som en ovanligt lyckad och smart sådan? Jag rekommenderar den i vilket fall.”
Finns det några böcker som vi kan bli förvånade över att hitta i din bokhylla?
Nja, det tror jag väl inte? Och skulle det vara något finns det ju alltid Mr Bokbabbel att skylla på vid behov ;).
Vilka slags historier dras du till?
Coming-of-age-romaner, mörka psykologiska thrillers, s.k. ”vanliga romaner” – snälla kan vi komma på en bättre beteckning för dem? Typ romaner som Helena von Zweigbergk, Moa Herngren, Christina Stielli skriver? Sådana! Och aka-porr, d.v.s. böcker som utspelar sig i akademisk miljö, på universitet och internatskolor. Mm!
Några du undviker?
Böcker som beskrivs som ”roliga skrönor” – ryser redan vid tanken. Inte heller chick lit är mig grej, böcker som One Day och Me Before You balanserar ännu på rätt sida av fluffet, men det behövs alltså lite deppighet för att jag ska gilla boken (hej vad jag låter sund och frisk..!).
Hur organiserar du ditt hemmabibliotek?
I alfabetisk ordning enligt författarens efternamn, skön- och facklitteraturen skilt. Även graphic novels har ett eget hyllplan. Tre språk och bandtyp blandas hej vilt, men serierna är såklart i rätt ordning.
Behåller du böcker eller ger du bort dem?
Både och. Jag älskar min stora bokhylla (och min läsplatta), men med den takten jag köper och får böcker så är jag även tvungen att också rensa (med långa tänder).
Identifierade du dig med några litterära figurer när du var barn? Vilka var dina hjältar?
Hjältar var kanske barnen i Fem-böckerna, medan identifikationen snarare gällde Montgomerys Emily och dylika.
Om du fick träffa vilken författare som helst, död eller levande, vem skulle det bli?
Hmm, får kanske säga Jules Verne? Älskade Jorden runt på 80 dagar när jag var liten, kan på riktigt ha läst den tjugo gånger!
Besvikelserna, de överskattade böckerna, de som helt enkelt inte är så bra: vilken bok kände du att du borde gilla (fast du inte gjorde det)?
Rules of Civility (Towles) och The Other Typist (Rindell). Alla andra knäbörjde av läslycka, och jag tyckte det var bra men samtidigt lite irriterande. Det är något i den där tidens halvstela repliker som skorrar illa hos mig.
Senaste boken du lade åt sidan utan att läsa ut?
Minns inte. Vilket nog säger att det var bra att jag lade undan den.
Om du fick vara vilken karaktär som helst ur litteraturhistorien, vem skulle du välja?
Känns som om jag borde komma på något riktigt klatschigt här, men det står helt still. Är det någon karaktär som jag identifierar sig väldigt mycket med kan den även kännas irriterande på grund av för liknande karaktärsdrag som jag själv, och är den väldigt annorlunda så kan jag inte relatera ordentligt eftersom jag inte förstår hur hen tänker/agerar.
En bok du alltid tänkt läsa men inte kommit dig för att läsa ännu?
The Secret History (jag ska, jag ska)!
En bok du skäms over att du aldrig har läst?
Inte någon specifik bok, men ibland känns det som om jag borde ha lite fler klassiker under rocken.
Vad ska du läsa härnäst?
Avsluta mina dundertegelstenar är väl tanken, och så ska jag faktiskt hämta hem Rörgast från biblioteket i dag. Samtidigt börjar jag bli väldigt sugen på någon thriller på engelska, så vi får se hur det blir. Lustläsning ftw!

8 tankar på “Donna Tartt-enkäten

 1. Mmm, thrillerlustläsning..! Jag klickade hem en Elizabeth Haynes häromdagen efter att hon vid flera gånger dykt upp i periferin på bl a Fantastic Fiction under mina önsketankesgooglingar. Återkommer om hon är något att ha! Lät mörkt, spännande och bra iaf. 🙂

  Bokomaten: Kallar du det där en lång enkät? 😉 Mvh hon med evighetsfilter.

   • Kan avslöja att Invisible Boy är Reads starkaste hittills! Nu ska jag hetslustläsa den och sedan direkt plocka upp bok fyra, där Maddie blivit tvillingmamma. 😀

    • Det låter ju lovande! Fast jag ska ju läsa den om internatskolan till näst, det kan ju inte vara helt dåligt det heller. Blir ju bara bättre ingredienser allt eftersom, hon vet vilka knappar hon ska trycka på 🙂

 2. Vanliga romaner brukar jag kalla relationsromaner. Det är absolut inte chic-lit, men tycker ändå att fokuset i vanliga romaner ligger på relationerna (vänskaps-, kärleks-, förälder-barn-relationer osv.). Men det kanske bara är jag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s