Lite inhemskt, självständighetsdagen till ära

Hägring 38 av Kjell Westö XXXX-
hägfinI dag är det Finlands självständighetsdag, och vad passar väl bättre än en recension av en finlandssvensk bok som dessutom handlar om Finlands och Helsingfors historia? Kjell Westö har ju varit mycket på tapeten den här hösten, även i Sverige där han var nominerad till Augustpriset. Såväl August som det inhemska Finlandia gick dock honom förbi, får se om det nappar ”tredje gången” gillt eftersom Hägring 38 öven är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Vinnaren av det priset offentliggörs dock först i oktober 2014 (!).

Men boken då, med två olika omslag beroende på om du köpt den finlandssvenska eller hägswerikssvenska versionen. Här måste jag helt opatriotiskt dock klargöra att jag föredrar det rikssvenska gröna. Tycker det inhemska känns lite trist även om man förvisso kan se de olika färgerna som fru Wiiks olika skikt/”personligheter”. Då blir det intressantare! Romanen utspelar sig 1938, vilket ni kanske kunde gissa, och som vanligt när det gäller Westö är det Helsingfors som utgör fonden, ja nästan mer än så. Helsingfors blir ofta nästan en viktig karaktär i romanerna. Den här romanen är tätare, kortare, än de tidigare, färre karaktärer också, och det känns som om man lär känna dem mer på djupet. Advokaten Claes ”Klabben” Thune och hans nya kontorist Matilda Wiik. Båda plågas de av det som hände förr, Klabben av sin skilsmässa och fru Wiik av händelserna under kriget. Det känns fint att få komma dem in på livet, och jag gillar deras samspel också, att fru Wiik är lite för frispråkig till exempel. Och att fru Wiik har olika delar av sig själv som kallas olika saker, att hon ibland är just fru Wiik och ibland Miljafröken eller Milja Matilda. Det är intressant, utan att för den delen bli överdrivet med multipla personligheter à la Sidney Sheldon – hej sidospår men visst var det ett grepp han, Sidney, frekvent använde sig av? Eller är det mitt minne som spelar mig ett spratt? Har tyvärr inte det siggeeklundska/helenadahlgrenska eidetiska superminnet..! Tillbaka till huvudspåret: tristast i Westös roman är i stället delarna om Onsdagsklubben – förvisso bidrar de till att skapa den i bakgrunden ständigt närvarande europeiska oron, men jag har svårt att hålla reda på alla gubbar som dessutom har tidstypiska (?) men helt flippade smeknamn. Jogi, Zorro och Klabben liksom, hujedamig.
Men vilken research! Det bara bubblar historiska fakta över sidorna, precis på rätt sida av gränsen för att inte tynga ner projektet. Oerhört intressant också att Westö skriver om en faktisk historisk händelse som i och med romanen äntligen har rättats till, 75 år senare (tack En och annan bok för att du upplyste mig om detta!). Även om jag inte känner till Helsingfors tillräckligt för att kunna placera alla gatunamn, fnissar jag t.ex. åt att Munksnäs anses vara oerhört perifert. Lååånga spårvagnsresor dit var det tydligen…
Några har sagt att det här enligt dem är Westös bästa bok. Det tycker inte jag som håller Drakarna över Helsingfors eller Där vi en gång gått som favoriterna. Med detta inte sagt att Hägring 38 skulle vara dålig, tvärtom, absolut läsvärd! Och ett bra julklappstips!

11 tankar på “Lite inhemskt, självständighetsdagen till ära

  1. Den här boken ger framförallt en orsak att åter läsa av Eyvind Johnsons romantrilogi Krilon, som ju måste vara Westös inspiration

  2. Jag var tvungen att gå in här och snoka. Ville veta vad du tyckte! Jag trodde inte att Hägring 38 var något för mig. Men det var det. Jag är imponerad. Och nu säger du att det finns böcker av honom som till och med är bättre!

  3. Pingback: Grattis Kjell! | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s