Den där om årsbästa och nyårslöften (och ändå inte)

Jag har troligen skrivit om det förut, hur min vurm för listor plötsligt blir en aversion så fort det kommer till att rangordna saker och ting. Det brukar med andra ord aldrig bli några årsbästa-listor på den här bloggen, men jag vill poängtera att ♥ i Läst-listorna och som kategori fungerar som en bra fingervisning! Och skulle jag nu hamna under vapenhot och tvingas krysta fram årets bästa bok ändå, skulle jag säga att framför allt Hugh Howeys Shift och Julie Otsukas The Buddha in the Attic har stannat kvar i minnet långt efter att jag läste och ”hjärtmarkerade” dem. Men bara under pistolhot alltså!

Inte heller brukar jag avge några nyårslöften (bra inlägg detta, med enbart negationer..!), men några allmänna riktlinjer för mig själv har jag ändå skissat upp. Nämligen att, som vanligt, försöka klämma in lite fler böcker på finska. I år började jag starkt men sedan föll det projektet platt igen. Sedan kommer det ju tyvärr att bli en rejäl dipp i lässtatistiken efter den här hösten, det får jag förstås se som att livet (studierna) kom emellan, förhoppningsvis ser det ljusare ut nästa år eller sen får jag helt enkelt lära mig att acceptera det.
Och så slutligen, och den här gillar jag: att läsa bra böcker. En självklarhet må tyckas, men det kommer ändå att krävas lite pli från min sida. Till exempel att försöka hålla mig undan från deckarserier jag egentligen tröttnat på för länge sedan men fortsätter att läsa av gammal vana. Menar inte heller att jag inte alls ska se utanför mina preferenser, det är nyttigt att läsa och vidga sina vyer, men snarare att jag ska försöka ägna min lästid åt det jag verkligen vill läsa. Så att jag om ett år har läst, om inte 150 böcker så åtminstone 120 riktigt bra böcker. Vad vore väl trevligare än att som Helena konstatera:

Well, yes: I know my own taste in books pretty well by now, and so does my bookshop of choice, so those types of reads tend to come my way, by premeditation, recommendation, or osmosis.

Så så har jag tänkt göra 2014! Hur är det med er, har ni en solklar årets bästa bok? Eller brukar ni avge (litterära) nyårslöften?

6 tankar på “Den där om årsbästa och nyårslöften (och ändå inte)

  1. Inga litterära/läsliga löften. Går alltid i stöpet för mig. Får hoppas på ett gott läsår ändå = ). God jul på dig nu!

  2. Podcastoraklet hörde på ‘Books on the Night Stand’ om det årslångaprojektet ‘En novell om dagen’. Biblioterapi för en novellskeptiker, men, som alla andraprojekt, dömt att misslyckas. : )

    Årbästalistor är också svåra. Går lite bättre om man hittar på en mängd obskyra subkategorier!

  3. Är frestad att hänga på det där löftet om att försöka sluta läsa vidare i långa serier som man egentligen redan har tröttnat på … Det finns ju ett par sådana. Stjäl helt klart tid från böcker man säkert skulle få ut mer av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s