Tove 100

I år skulle Tove Jansson ha fyllt hundra år, och det uppmärksammas som sig bör med alltmuminmuggjub från konstutställning på Ateneum till en special-Muminmugg. Reetta på den finsk-norska bokbloggen Les! Lue! utmanar också bokbloggare och deras läsare att på något sätt stifta närmare bekantskap med Tove Janssons författarskap, om det så är att läsa en muminbok med vuxna ögon eller en av Janssons vuxenböcker. Hänger ni på?

tove100Som jag tidigare skrivit läser jag ju Muminböckerna då och då, senast några i höstas. Troligen läser jag om någon till i år också, men främst tänkte jag satsa på att läsa den splitternya biografin Tove Jansson – Tee työta ja rakasta/Arbeta och älska av Tuula Karjalainen. Reserverade den på både finska och svenska på biblioteket, det är naturligtvis monstruös kö på dem båda men jag har tålamod. Tänker att det vore trevligt att läsa den på originalspråk (finska), men å andra sidan vet jag med mig själv att facklitteratur/biografier verkligen inte är min bästa genre och att det då kan vara riskabelt att lägga på ytterligare press med ett språk jag sällan läser böcker på. Hence alltså reservationer på båda språken, så får jag se vilken som blir ledig först = inget beslutsfattande!

4 tankar på “Tove 100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s