E-böckerna: out of sight, men förhoppningsvis in mind

Intressant det Enligt O skriver om hur e-böckerna åtminstone för hennes del håller på att ta kindletygpåseöver läsningen. Jag älskar ju min Kindle men är lite dålig på att använda den i vardagen – på resor är den ju däremot helt oslagbar! Samtidigt känns* det som om det är främst e-böcker jag köper, medan jag tillskansar mig fysiska böcker genom rec.ex, läsex från jobbet, biblioteket etc. Lite underlig diskrepans där, vilket jag tror beror på – förutom det sedvanliga bokhamsterdraget med att köpa fler böcker än man hinner läsa – att böckerna på läsplattan är out of sight, out of mind. E-böcker kan man liksom inte fota snygga bokhögar till bloggen/Instagram med… Ska dock skärpa mig vad gäller att minnas e-boksskatterna, har sedan ungefär ett år tillbaka antecknat vilka nya böcker jag köper/får hem till det bokbabbelska hushållet och sedan streckat över dem då jag läst dem. Det hjälper i alla fall lite mot risken att glömma bort böckerna (och kan naturligtvis tillämpas av er som bara läser fysiska böcker också, vi är många som hamstrar böcker som om det inte fanns någon morgondag…)!
Vissa förlag vill ju numera också helst skicka rec.ex som pdf-filer, vilket kommer att bli betydligt behagligare att läsa sedan jag fick en iPad Mini i examensgåva. Kanske 2014 blir e-böckernas år?

*) Kan ha fel i detta, tror ju t.ex. alltid att jag läser ungefär 60-40 kvinnliga och manliga författare, medan det i verkligheten är snarare 80-20.

4 tankar på “E-böckerna: out of sight, men förhoppningsvis in mind

  1. Vad är problemet med PDF-filer, går de inte att läsa på Kindle? Kindle och liknande läsplattor är ju trots allt bättre att läsa text på än traditionella skärmar som t ex iPad.

    • Pdf ska gå att läsa på Kindle ja, men eftersom rec.exen är kopieringsskyddade blir det något strul med vattenmärkningen och den hamnar inte som svagt gråare text vid kapitelslut som när man läser på iPad, utan bryter in mitt i löpande text huller om buller. Det GÅR att läsa så också såklart, men det är ingen njutning. Köpta svenska e-böcker går däremot utmärkt att läsa på Kindle efter att man konverterat formatet från epub till mobi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s