Otsuka fortsätter att imponera

When the Emperor was Divine av Julie Otsuka XXXX
whenemperorDet stillsamma men samtidigt bestämda – angelägna – språket känns igen från underbara The Buddha in the Attic. Den här gången är det inte ett helt kollektiv man får följa, utan en familj med japanska rötter, bosatta i USA. Under andra världskriget blir först pappan tagen i förvar, därefter tvångsförflyttas mamma och flickan, 11, och pojken, 8, till ett läger ute i saltöknen i Utah. Lite som en fortsättning på hur Buddha-boken slutade, när affischerna om hur japanerna skulle packa ihop sina tillhörigheter och lämna sina hem kom upp. I Utah är först sommaren och därefter vintern är lika extrema och icke-skonsamma som de är olika. Det enda som är samma är saltdammet, som blåser in i svalget om nätterna, får ögonen att rinna och visarna på klockans urtavla att stanna. Symboliken med visarna blir tydlig, för främst går tiden i lägret ut på att vänta. Barnen underhåller sig någorlunda, men modern tynar bort, vill främst ligga kvar i sängen. Det finns ju inget hem att sköta, ingen mat att laga. Ingen orsak att stiga upp. Och i det vindlande lägret kommer gatuskyltar plötsligt upp – ett tecken på att deras väntan ser ut att bli lång.
En fristående bok som är tillräckligt lik – och tillräckligt olik! – The Buddha in the Attic för att man ska tycka nästan lika mycket om den. Jag fascineras oerhört mycket av Otsukas sätt att skriva, att hon med till synes enkla medel och meningar skildrar berättelser som blir både personliga och allmängiltiga. Den här romanen är hennes debut, och visar att hon ännu kan gå riktigt riktigt långt. Jag ser fram emot att få följa hennes författarskap!
Om ni hellre läser på svenska har jag glädjande nyheter, När kejsaren var gudomlig utkommer nämligen senare i vår. Missa inte!

4 tankar på “Otsuka fortsätter att imponera

  1. Jag läste just ut ”Vi kom över havet” (för några dagar sedan). Den föll mig absolut i smaken! Nu vill jag naturligtvis läsa hennes andra roman i liknande anda – helst på svenska i och med att jag visst hamnade där nu med första romanen! (: Can’t wait!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s