När språket står i vägen

Ljus ljus ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen XXX
ljusDet må erkännas att jag lite hastade mig igenom den här boken, men vet ni, jag fångas inte av den. Vilket är synd, för det är uppfriskande att läsa om en lite annorlunda milj, nämligen Finland strax efter Tjernobylkatastrofen 1986. Boken har vunnit Finlandia Junior 2011, jag ser att andra bokbloggare nästan gråter eller inte kan värja sig, medan jag mest kliniskt observerar. Visst, jag noterar berättarens direkta tilltal och visst är språket annorlunda i sin upphackade staccatorytm. Jag irriteras dock av att det känns så oerhört medvetet – svårt att förklara då författaren naturligtvis ska vara medveten om sin text och vad den gör, men jag tycker att det inte ska vara synligt för läsaren. Om ni alls förstår vad jag menar. Ingen uppskattar ett vackert språk mer än jag, men här blir författaren så besatt av att skapa sitt speciella språk att hon snubblar över sig själv och allt får komma i andra hand efter språkexperimenten, även berättelsen i sig…

En person i berättelsen kan befinna sig i konflikt med sin omgivning.
Så skriver de hurtiga svenskarna i en handbok som heter Skriv om och om igen.

En liten kul detalj med citatet ovan, skrivboken som nämns är utgiven av X Publishing, vars utgivning Gilla böcker, Huotarinens förlag, ju numera ansvarar för.
Rec.ex. från Gilla böcker.

4 tankar på “När språket står i vägen

    • Ja, det är ju intressant när man tycker olika, och jag tror den här boken kan dela folk. Jag läste nog för snabbt – men det fanns inget som gjorde att jag ville läsa särskilt mycket långsammare heller. Såg att Johanna L var lite tveksam också

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s