Lycklig över det dystra

Jag är väldigt lycklig över jag i höstas äntligen fick min gradu om dystopin Brave New World färdigskriven.
Jag är också lycklig över att jag, trots stressen skrivandet innebar, inte tappade intresset för dystopier.
Och så är jag lycklig över att det skrivs bra dystopier just nu. Främst som YA-trilogier förvisso, men även två bra vuxenromaner på svenskt håll: Karin Tidbecks Amatka och Boel Bermanns obehagliga debut Den nya människan som jag läser just nu.

20140226-154300.jpgVad har ni läst för bra dystopier? Tipsa mig!

 

11 tankar på “Lycklig över det dystra

 1. Mina absoluta favoriter i dystopi genren för närvarande är två YA serier, Penryn & the End of Days av Susan Ee och Razorland av Ann Aguirre.
  Sååå bra, kan rekommenderas varmt!

 2. Huxley! intressant. gjorde också ett mindre arbete tidigt på uni om honom.
  (senare kand- och mag.uppsatser om Sartre, De Beauvoir, Vonnegut – och Hjalmar Söderberg!)

  vill öht veta mer om spetskompetenser i #boblmaf
  kan för övrigt mer om utopier, även om de ofta är minst lika obehagliga : )

 3. Hej!

  Intressant med dystopier.
  Grattis!

  Vill fortfarande göra dig nyfiken på ”Fragment”, Kristina H 🙂

  Ha det gott!
  Många hälsningar
  /Helén

  Skickat från min iPhone

  > 26 feb 2014 kl. 14:52 skrev ”Bokbabbel” :
  >
  >
  >

 4. Jag älskar dystopier men har inte läst så mycket mer än de jag ser som klassiker (d.v.s. ”Kallocain” av Boye, ”1984” av Orwell, ”Fahrenheit 451” av Bradbury, ”Brave New World” av Huxley). Senast läste jag ”Den levande” av Anna Starobinets men jag blev inte så begeistrad i den trots de många paralleller till vår tids användande av face-book och andra sociala medier som berättelsen till stor del bygger på, och som jag tycker är intressanta fenomen. Däremot kan jag rekommendera Samantha Shannons ”Drömgångare” som är något av en sträckläsare, kan väl kategoriseras som fantasy-dystopi. Väldigt bra hur som helst. Själv ska jag kolla upp de YA-serier som nämnts ovan. Tackar!

  • De där klassikerna har jag också läst 🙂 Tack för tipset, vill minnas att det där namnet har fladdrat förbi på någon blogg nyligen..? Ninni Holmqvists ”Enhet” är också värd en titt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s