TBR-burk

tbrjarVilken finurlig idé, det här med en burk med lappar på vilka det står titlar på olästa böcker du har i bokhyllan, en s.k. TBR*-burk. Jag har sett bilder på dessa burkar cirkulera på Tumblr och Pinterest, men även de finska bokbloggarna Ajatuksia kirjamaasta och Kirjaretket (som också är den jag lånat bilden av!) har knåpat ihop dylika burkar. Finast blir det kanske med olika färgers lappar, men då kanske det finns en risk att man fuskar om man råkar minnas vilken färgs lapp de trevligare böckerna är uppskrivna på…

Själv borde jag ju verkligen göra en sådan här burk åt mig själv också, för att ta tag i de pinsamt många olästa böcker jag har i hyllan och på läsplattan. Men jag tror att jag är för ”feg” för det faktiskt, jag vill så gärna hålla läsningen till lustläsning att en påtvingad lapp-bok känns nästan olustig. Fast kanske jag borde göra själva burken ändå, kanske inte nödvändigtvis använda den men främst få koll på hur många olästa böcker jag riktigt har där i hyllorna…
Hur gör ni med alla era olästa böcker?

*) To Be Read.

20 tankar på “TBR-burk

 1. En rätt listig idé, men om jag får en bok jag inte är på humör för faller hela projektet, för då kommer jag snigelläsa eller ta en annan i alla fall. Dessutom brukar jag försöka ta av de äldsta och serier som snart kommer ny del i så det inte ska bli översvämning i hyllan. Det funkar ju inte med ett lotteri då.

  • Det är just det jag är rädd för, att man är på fel humör för boken. Fast det kan väl å andra sidan göra gott med utmaningar, och det är duktigt om du redan har något slags system! Jag kör nog bara på känsla nästan

 2. Tämä on loistava idea. Mutta minulla olisi tässä mahdollisesti kaksi ongelmaa. Jos eri genret olisivat eri väreillä, niin yrittäisin valita varmaankin jotain tiettyä genreä. Pitäisi laittaa silmät siis kiinni. Toinen juttu on sama kuin yllä mainittu: jos tuleekin joku sellainen kirja, jota ei just sillä hetkellä huvita lukea.

  Pitänee siis jatkaa samoin kuin tähänkin asti: kirjastokielto ja luettavien valinta vain omasta hyllystä. 🙂

  • Aika hyvä (?) jos oot jo kirjastokiellossa kuitenkin! Toisaalta olisi hyvä jos olisi eri väriä, kuten Bokstävlarna tässä ylhäällä kirjoittaa, koska silloin pystyisi ainakin pikkaisen valitsemaan ainakin genreä. Ja jos haluaa olla ihan crazy voi laittaa ne silmät kiinni!

 3. Om man lånar böckerna på biblioteket, helst på snabblån, så behöver man aldrig tveka på i vilken ordning böckerna skall läsas! Dessutom har ju de flesta bibliotek numera elektroniska system där man kan skapa boklistor.

  • Du är disciplinerad du, om du faktiskt alltid håller dig till den ordningen!
   Men man läser väl inte bara biblioteksböcker, så en sådan lista blir ju inte fullständig?

 4. Pingback: Blogg100 #52: Sicken bra idé! | Sara Swietlicki

 5. Åh, vilken rolig idé! Jag blir också sugen på att testa.
  Jag tänker att man kan ta olika färg på lapparna utifrån genre (grön=fantasy, rosa=ungdomsbok, blå=dystopi, gul=novellsamling osv) så slipper man problemet att råka ta en lapp och få en bok man absolut inte känner sig sugen på.

 6. Jag gjorde mig en. Har inte använt den en men gillar idéen så himla mycket. Många BookTubare har såna och den kommer att användas så fort jag inte kan bestämma mig vad jag ska läsa.

 7. Pingback: Blogg100 #53: Sicken bra idé! | Sara Swietlicki

 8. Vilken rolig idé!! Dock vill jag gärna gå fram och tillbaka längs bokhyllan och pilla på alla olästa böcker och känna lyxen i att få välja den bok som jag känner för just i den stunden 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s