Ett år utan reservationsavgifter

I dagarna börjar det bli ett år sedan reservationsavgiften på biblioteken i först Vanda och sedan Esbo blev gratis, och jag hoppas på att få se lite statistik på om/hur det har påverkat utlåningen. Min egen lässtatistik har det inte påverkat nämnvärt, däremot släpar jag nog hem en hel del biblioteksböcker som jag sedan får bära tillbaka olästa igen. Bokhamstertendenser kan alltså skönjas också i mitt lånande, men jag ser inga större problem med det. Böckerna jag genom HelMet har tillgång till är ju utspridda över huvudstadsregionen och jag har således inte möjlighet att bläddra lite i dem innan jag väljer att låna den eller inte och det här kan ju naturligtvis leda till några ”fellån” när det snabbt visar sig att boken inte alls faller mig i smaken. Samtidigt leder det också till att jag har lättare att reservera en bok, och att jag på så vis upptäcker böcker som annars lätt hade gått mig förbi! Även om reserverandet säkert kostar biblioteken (administration och transporter) vill jag ändå tro att mitt bidragande till lånestatistiken uppväger det. Eller?

8 tankar på “Ett år utan reservationsavgifter

 1. Den intressanta frågan är ju hur mycket längre tid böckerna ligger i förvar i väntan på att bli utlånade? Ny böcker blir ju på detta sätt ofta liggande väntande i en vecka för varje reservation, antalet lån minskar på detta sätt för biblioteken!

  Det vore mycket effektivare om man generellt införde kortare lånetid för alla nya böcker det första året, utan möjlighet att låna om nya böcker. Då skulle cirkulationen bli mycket högre.

  • Fast just här i huvudstadsregionen när det finns många bibliotek utspridda på ett väldigt stort område är det bra att kunna reservera så att boken kommer till ens närbibliotek och att man på så vis faktiskt lånar den där boken. Dessutom brukar jag personligen snabbt gå och hämta upp boken i mån av möjlighet.

   Omlånemöjligheterna förlängdes nu i vår från tre till fem, men det här gäller ju enbart böcker som inte är reserverade av någon annan, då får man inte förnya lånet. Och vissa böcker är s.k. bestsellers som inte kan reserveras, och vars lånetid är två veckor har jag för mig. I Göteborg fanns samma system, där var lånetiden en vecka på det nyaste/populäraste

 2. För några år sedan tog Göteborg (där jag jobbar som bibliotekarie) bort reservationsavgifterna och införde treveckorslån istället för fyra (men nu kan en låna om böcker det inte är kö på 2 gånger istället för en gång när det var fyra veckor) köerna har ökat markant och vi köper i större utsträckning fler ex av samma bok på grund av det men samtidigt ser jag det som en rättvisefråga, bara för att du råkar bo vid ett mindre bibliotek ska du inte ha ett mindre utbud för det utan istället ska vi samarbeta och vara solidariska med våra böcker. Jag skulle tro att kostnaden för biblioteken inte ökar i takt i samma takt som antal reservationer då tex vi fortfarande har samma antal transporter som kör ut och hanteringen av böcker gör vi ju redan och den extra för reservationerna får vi inga extra anställda för.

  • Jag minns att reservationerna var gratis när jag bodde där 2008 ja, det tyckte jag kändes lyxigt (då jag var studerande på den tiden). Jag tycker också det är fint med samarbetessystem mellan biblioteken, speciellt som t.ex. det svenska utbudet är betydligt mindre och jag då ändå vill kunna utnyttja ”alla” böcker som finns i systemet.
   Men knepig balansgång såklart!

 3. Jag tycker absolut att det ska vara fritt att reservera! OCH att biblioteken ska vara generösa med att skicka böckerna mellan varandra för att nå fler låntagare (läsare?)! När det gäller kortare lånetid är det bra att ha fler ex med olika lånevillkor. Alla läser inte fort och blir alltför stressade för att låna böcker på kort lånetid. Det passar helt enkelt inte alla.

  • Ja, jag tror också att folk avskräcks av även låga reservationsavgifter, det gjorde åtminstone jag, och då är jag ju ändå som känt en storläsare och flitig biblioteksanvändare. Bra poäng också med olika lånetider, jag tycker det är smart med bestseller-lånen med 1-2 veckors lånetid, VID SIDAN AV de vanliga låneböckerna

 4. Jag är lite kluven till det där. Å ena sidan är det ju trevligt att böckerna är gratis, å andra sidan så är reservationsavgifterna (och förseningsavgifterna) en överraskande stor del av bibliotekets budget. 50 cent per levererad bok är inte så mycket, men 300 000 euro / år (vilket var den summa jag hörde på en guidning på ett av Helsingfors stadsbibliotek häromdagen) är en mycket stor summa att ersätta i bibliotekets budget. Hon som guidade var inte riktigt nöjd med att Vanda (och efter det Esbo) helt utan förvarning tog bort sina reservationsavgifter, eftersom det naturligtvis sätter press på Helsingfors också. Det kostar att transportera böckerna mellan böckerna, både postkostnader och arbetsinsatsen – det här medelstora biblioteket skickar och tar emot mellan 8-12 flyttlådor med böcker per dag. Om biblioteket inte får ens en del av kostnaderna täckta med avgifter så måste pengarna tas nån annanstans ifrån.

  Ett fantastiskt system är det i vilket fall 🙂

  • Jag förstår precis vad du menar, det är galna summor för biblioteken och jag vill ju att de ska kunna finnas kvar (speciellt konstigt det där att Hfors tar betalt när Vanda och Esbo inte gör det! Fast de lär ha haft betydligt lägre inkomster än Hfors på avgifterna!). Samtidigt vet jag att också jag var betydligt restriktivare med mitt lånande då böckerna kostade – även om det var en rimlig summa – och faktum är ju också att jag i 99 % av fallen reserverar boken inte för att någon annan ska kunna haffa åt sig den utan för att få den transporterad till mig – huvudstadsregionen är så stor att jag aldrig skulle kunna börja kajka runt mellan lokalbiblioteken i jakt på någon bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s