Den ultimata sommarboken?

We Were Liars av E. Lockhart XXXX-
wewereDet absolut bästa med att jobba i bokhandel måste ändå vara känslan av en ny bok i hyllan som man undrande plockar upp, bläddrar lite i och blir nyfiken och sedan rätt som det är adopterar hem. Eftersom jag jobbar med pocketböcker plus – som synes, eftersom ni läser den här bloggen – intresserar mig för böcker även på fritiden, brukar jag ha någorlunda heltäckande koll på vad som är på ingång på pocketmarknaden, så därför är det än roligare att bli överraskad på det här viset. We Were Liars var en sådan bok, och den läste jag på lunchpauserna och i bussen och i trädgården när jag kom hem den där väldigt varma helgen för några veckor sedan.

Några bra grejer med We Were Liars: den har en karta i början. Den utspelar sig på en (privat) ö utanför Marthas Wineyard, och även om det inte är direkt beach houses i fråga så är det ändå väldigt mycket sandstränder, saltrufsiga hår och stora villor involverade. Utöver detta har vi den rika släkten med de tre döttrarna och deras barn, de blonda och framgångsrika the Sinclairs:

Our smiles are wide, our chins square, and our tennis serves aggressive.

Sinclairarna tillbringar obekymrade somrar ute på sin ö, milslånga somrar av kanoter, Alfapet, nattliga simturer och läsning av gamla kvarglömda böcker på verandan. Men det sjuder under ytan, av misslyckade äktenskap och syskonavundsjuka, och i en salig mix av tonårsförälskelse, soliga tennismatcher och lite stulet vin får Cadence, det tillbakablickande jaget, upp ögonen för mörkret bakom den privilegierade fasaden. Silence is a protective coating over pain.
Tänk Jenny Han möter Lisa Unger Sarah Dessen möter Gillian Flynn-twist, och ni har ungefär We Were Liars. Kanske är det här inte boken ni kommer att blicka tillbaka till på er ålders höst, men den är garanterat boken som kommer att skänka er några timmars läsnjutning nu i sommar!

13 tankar på “Den ultimata sommarboken?

  1. Jag väntar tills den finns i svensk översättning i höst då den släpps på nya inprintet som kommer fokusera på crossover, Lavender Lit. Men de känns lite tufft för jag vill läsa NU.

    • Aha, såg att Lavender Lit är på väg men kände inte till att de haffat den här boken, vilket bra kap! Duktigt om du står ut, du får drömma dig tillbaka till sommaren då bara =)

  2. Jag och min partner har alltid tillåtit dubbelstuds i tennis. Inser att ett litterärt citat om oss inte skulle ha riktigt samma ooomphh : D ”Vi var lite lönnfeta och…”

  3. SåJag är nästan lite förvånad över hur mycket hype den här boken har fått. Fick ett recc-ex för några månader sen och gillade. Glömde lite bort den och sen exploerade den upp på internetet så fort boken hade släppts/ precis innan. Tycker den är svårrekommenderad eftersom man inte riktigt kan säga mycket om den, på grund av tvisten. Och på grund av att boken är så kort så tycker jag nästan att man ska läsa den utan att veta vad den handlar om. Random House/Hot key books, de som publiserar den, insiterar ju också på att man ska ljuga om vad den handlar om när någon frågar. 😛

    • Tror inte heller att jag kommer att tänka tillbaka på den här boken om tio år, men det kändes perfekt i stunden. Och ja, svår att sälja in övertygande eftersom poängen absolut inte bör avslöjas. Det startas ett nytt crossover-imprint i Sverige i höst, Lavender Lit, och den här boken har de haffat tag på, det är ett bra kap tycker jag

  4. Pingback: Quirky feministisk internatskoleskildring | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s