Höstböcker att se fram emot

Nåja, med midsommaren överstånden är det väl mer än okej att börja blicka framåt mot höstböcker att se fram emot, eller hur..? Det finns nämligen en hel del, kan jag lova, så jag får glatt skjuta upp det här med att läsa hyllvärmare till pensionsdagarna, eller åtminstone en boksäsong framåt…

Kategori deckarfronten: Tydligen har hösten sprungit om sommaren som primär utgivningssässong vad gäller deckarfronten, eller så åtminstone detta nådens år 2014. Eller vad sägs om nytt av Hjorth & Rosenfeldt, Arnaldur Indridason och Lars Kepler? Jag är även sugen på Mons Kallentoft och Camilla Läckbergs nya, ni vet hur man en gång gillat någon och sedan liksom inte riktigt kan gå vidare även om man hittat nya vänner älskare författare?
Kristina Ohlsson och Jo Nesbö är två säkra kort när det kommer till välskrivna deckare, och även de ger ut nytt i höst – seriöst, kommer jag att läsa något annat än deckare mellam september och december? Helt okej om inte, jag bara undrar. Ohlsson och Nesbö alltså, och båda påbörjar dessutom helt nya serier med Lotus Blues och Sonen. Jag är försiktigt nyfiken!

Kategori episka trilogier får sitt slut: Louise Boije af Gennäs avslutar sin förunderligt beroendeframkallande Millennium-trilogi med Folk av en främmande stam, men kanske än viktigare är att vi i Kristina Sandbergs Liv till varje pris får veta hur det går för Maj!

Kategori människor jag känner i den finlandssvenska bokutgivningen: Tidigare fanns det så gott som alltid med en finlandssvensk antologi varje boksäsong, nu har de i stället ersatts av böcker av människor jag känner. Denna gång vännen Jolin Slotte som för tillfället bor utomlands men som jag åtminstone kommer att få hänga med i romanform i höst, se Närhelst hon kommer. Bokbeskrivningen innehåller dessutom ord som ”studerar litteratur” och ”deras liv korsas i biblioteket”, vilket torde få även andra bokintresserade på fall.

Kategori en bild säger mer än tusen ord: Det kommer mera Lilla Berlin-serier av Ellen Ekman. På finlandssvenskt håll debuterar Sebastian ”Basses bästa” Nyberg med ett samlingsalbum. Fnissar redan nu förtjust!

Kategori allmänt pepp pga älskat tidigare böcker: Therese Bohman!! Ninni Holmqvist! Knausgård! Christin Ljungqvist!

Kategori räkna med explosion i bokbloggosfären på recensionsdagen: Nytt av John Ajvide Lindqvist för första gången på flera år, need I say more? Okej, titeln kanske jag behöver nämna, Himmelstrand heter den.

6 tankar på “Höstböcker att se fram emot

  1. Jo Nesbøs bok ”Sønnen” har ju varit ute några månader på Norska, och finns också redan översatt till Engelska, båda finns att låna på bibliotek i Helsingsfors.

    Eftersom det är på tok för många kriminalförfattare som skriver i samma gamla serie långt efter bäst före datum, så är det alltid positivt när de vågar skriva något nytt.

    • Ja, såg den faktiskt på engelska i USA också, rätt lustigt att den kom så snabbt på det språket när senaste Nesbön släpptes simlutant på t.ex. norska och svenska.

      Jag håller med om att kriminalförfattare tenderar att dra ut på serier i det sista, det gäller dock bara att hoppas att de lyckas lika bra med nästa serie sedan..!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s