San Francisco, boknördarnas stad

Häromveckan hade jag glädjen att få hänga i Kalifornien ett tag, och resans huvudfokus låg på San Francisco som visade sig vara en särdeles fint resmål för just bokmalar. Inte bara finns där en hel massa fina bokhandlar, utan kärleken till böcker syns även här och där i gatubilden, så som statyn av en läsande flicka i Chinatwon och de fantastiska lysande böckerna som hängde i kvarteren nära City Lights Bookstore.


Bokhandlarna ja. City Lights fanns med på min lista över måsten, den var trång och vindlande med en förvånansvärt stor nedre våning som dock fokuserade mer på facklitteratur. Vid det här laget var jag redan rätt förkyld och eländig (restips: kvällarna i SF är helt galet blåsiga och kalla!), men jag köpte åtminstone ett City Lights-häfte som jag tänker mig kommer att passa fint som läsdagbok eller citathäfte en dag. Innan City Lights (och den galopperande bronkitisen) så hann jag dock sticka in min näsa i både en och annan boklig butik jag fick syn på. Den asiatiskaIMG_7435 kedjan Kinokuniya har jag prisat tidigare här på bloggen, och är helt fantastisk åtminstone i Kuala Lumpur, Singapore och Dubai men dess SF-filial var tyvärr väldigt liten och andefattig och fokuserade främst på asiatisk litteratur (och knappt ens på engelska, vill säga). Om ni ändå är i Japantown-trakten ska ni inte missa att peta på allehanda fina stationeryprylar som säljs i Japan Center!

I hippiekvarteren Haight Ashbury, bland vattenpipor och neonkläder, fanns så plötsligt The Booksmith. Tydligen hade även Calliope en gång i tiden varit där och förälskat sig i butiken, men det märkte jag först senare när jag entusiastiskt twittrade om hur härligt det är med små staff picks-lappar inklämda överallt (och även det skamsna erkännandet att jag i någon tillfällig sinnesförvirrning lämnade ett signerat exemplar av Emma Straubs The Vacationers kvar i butiken. Förstår fortfarande inte vad som hände?!). Blev dock två YA-böcker och några Pantone-kort (mm, sugen på hela boxen!) härifrån, så helt synd var det ändå inte om mig. Det här var nog min favoritbokhandel i staden!
Och ännu på flygfältet fick jag andas in lite trycksvärta, Compass Books i terminal 2 på SFO visade minsann att flygfältsbokhandlar inte behöver vara opersonliga. Dels hade de lockande böcker så där nonschalant framtagna på bord, dels en liten men fin YA-hylla där jag dels nickade godkännande åt dem jag redan läst, dels hade lust att köpa med mig resten av dem jag inte läst. Några i personalen har en Tumblr-sida, så kanske kan vi få suga i oss lite boktips även på distans? Även härifrån blev det en för mig helt okänd YA-bok, får återkomma när jag har läst den.

1 tanke på “San Francisco, boknördarnas stad

  1. Pingback: Gästbloggsinlägg IV: Mr Bokbabbel talar ut | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s