Stockholm, mitt litterära land

Är tillbaka hemma efter några roliga dagar i Stockholm, inkluderande bland annat en fem timmar lång bloggträffsmiddag där vi diskuterade allt från fotbolls-VM (!) och semesterplaner till bostadsläget i Stockholm och hur bruket av ordet nog skiljer sig mellan riks- och finlandssvenskan. Mitt resesällskap och jag hade även glädjen att få bo i en lånelägenhet med en enorm bokhylla som fick mig att a) vilja överge e-böcker för all framtid och b) sortera böckerna enligt färg igen.

En annan sak jag redan tidigare tänkt på, men som aktualiserades nu då jag hade längre tid på mig och även vandrade längs för mig nya områden, var hur mycket i Stockholm andas böcker för mig. Jag är inte så nära bekant med staden att jag ser annat än riktigt kända gator och byggnader framför mig när jag läser en bok som utspelar sig i Stockholm, nej, snarare fungerar det tvärtom för mig. Tvärtom på så vis att jag, när jag väl är i Stockholm, reagerar på gatuadresser och tunnebanestationer med att tänka – eller ibland utbrista högt – det där finns ju med i en bok! Jonas Gardells Klara Norra Kyrkogata, Sofia Olssons Hägersten, Aase Bergs Märsta och Sigge Eklunds Akalla. Med mera, med mera. Det känns fint att få turista så!

2 tankar på “Stockholm, mitt litterära land

  1. Pingback: Från det ena landet till det andra | Bokbabbel

  2. Pingback: Lama känslor för litterär livsleda | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s