Tidlösa finska hem

Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin av Hanni Koroma, Sami Sykkö och Jaanis Kerkis XXXX
av14 vackra, (relativt) tidlösa och framför allt sinsemellan olika finska hem. Varje hem presenteras med en sida text och några vackra stora bilder med rejäl bildtext. Nu är det av naturliga skäl skillnad på inredningstidningar och -böcker, men jag tycker just den här boken skiljer sig väsentligt från inredningstidningar på två sätt:

1) Det är inte en enorm fokus på brands. Visst förekommer ordet bokhyllehalldesignklassiker här och där, och visst finns det sådana att känna igen på bilderna. Men det handlar inte om vems det är och var man köpa det, utan snarare hur föremålet fungerar i rummet och helheten.
2) Pedagogiken. I bildtexterna poängteras hur olika målfärger eller lister påverkar ljuset eller ögat. Hur vitt inte alls gör att rummet ser större ut, utan att dova färger i stället gör att väggen ser djupare ut. Med mera, med mera. I slutet finns dessutom ett slags snabbregister där du kan slå upp tips t.ex. om hur du får rummet att verka öppnare eller var du kan spara in på inredningsinvesteringar.

En vacker (kolla bokhyllehallen ovan, åh!) och samtidigt matnyttig bok om hem och inredning. Jag förstår varför reservationskön har så erbarmligt lång på biblioteket!

2 tankar på “Tidlösa finska hem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s