Sisterhood of the World Bloggers Award-frågor

sisLiza, Mia och Johanna K har alla varit snälla och förärat mig en Sisterhood of the World Bloggers Award, och sent omsider tänkte jag svara på ett hopplock av deras frågor. Tack hörni!

Senaste bok du läst? Louise Welshs thrillerdystopi A Lovely Way to Burn. Mycket ruggigt med folk som dör som flugor (och kaskadkräks före det, emetofoben i mig var inte särskilt förtjust i de beskrivningarna), men jag hade lite svårt med mixen av döende människor och hjältinnan som springer omkring och gör allt möjligt annat under tiden. Rec på kommande!
Nästa bok du ska läsa? Om jag det visste, beroende på hur snabbt jag läser ut Kallentofts nyaste deckare (gillar!) så kan det hända att nästa bok blir min reseläsning inför helgens resa till Köpenhamn, och reseläsning kräver ju som vi alla vet lite extra tankearbete!
Favoritgenre? ”Vanliga romaner”. Kan vi snälla komma på någon vettigare benämning så slipper jag alltid svara så här dumt?! D.v.s. prosa som kan handla om lite vad som helst. Relationer. Gärna mörker, och/eller något som skaver.
Vad ska du pyssla med i kväll? Två av mina favoritmänniskor som bor i en annan stad är i min stad i dag och vi ska gå på performans framförd av författarna Taivassalo & Kivelä. Spännande!
Vilka böcker finns på julklappsönskelistan? Jag brukar oftast önska presentkort till bokhandlar för att själv få välja och vraka mellan de böcker jag är som mest sugen på i stunden. Emily Goulds Friendship är en bok som ligger bra till ifall det skulle komma till det.
Plats du helst läser på? Hemmasoffan, hemmaträdgården eller någon av verandorna på sommarstugan.
Läser du var som helst och har du läst på nån märklig plats? Så gott som var som helst ja. För en bokmal är väl inga platser märkliga att slå sig ner med en bok på?
Vilken bok skulle du ge i present åt någon annan? Anpassar nog definitivt mina bokpresenter enligt mottagaren, men en av mina senaste fantastiska läsupplevelser, Taivaslaulu, vill jag nog försöka pracka på dem jag känner som kan finska. Århundradets kärlekssaga är ju annars en fantastisk bok som de flesta kan – och borde! – läsa.
Vad använder du som bokmärke? Pocket Shops gratisbokmärken i tunn kartong, av någon anledning bor det kanske 30 sådana hemma hos oss.
Var läser du helst inte? På riktigt krokiga vägar, eller om jag åker baklänges i bussen.
Har du ett speciellt sidantal som du ”måste” läsa i en bok innan du kan ”ge upp”? Vilket? Jag försöker väl ge det några kapitel och ett tiotal sidor, men jag har blivit duktigare (?) på att rata böcker som inte lockar mig för tillfället eftersom det alltid står minst tio andra i kö.
Föredrar du serier eller stand-alones? Jag läser och gillar båda, men med stand alones finns det klart en mindre risk för bevikelse, det är t.ex. ytterst sällan en trilogi håller ens hela vägen igenom.
Vilken bok är din guilty pleasure? Tidigare var det Nora Roberts mord-med-romance-böcker, men dem har jag faktiskt inte läst på länge, så jag vet inte?
Påverkar årstiderna vad du läser, t.ex att du är sugen på thrillers på vintern men romantiska draman på våren? Kul fråga, men egentligen inte. Visst kan det blir mer av någon viss typ av böcker stundvis, men det är nog sällan årstidsbundet utan beror snarare på humör och livssituation. Men gärna beach house-böcker till sommaren och aka-porr på den amerikanska östkusten i september ungefär.
Beskriv dig själv/ditt humör med en boktitel: Just i dag är jag på gott humör, men överlag har det nog vilat en stark känsla av November (Merete Mazzarella) över den senaste tiden.
Om du skulle få läsa en biografi/memoar om vilken person som helst på jorden, vem skulle det vara? Gaah, vilken bra fråga, och vad pinsamt tomt det är i mitt huvud nu! Tror ändå det skulle bli någon jag redan visste en del om – sällan blir jag nyfiken på folk jag inte vet något om, utan snarare någon jag redan vet en del om men gärna skulle vilja veta ännu mer om. Typ Sigge Eklund till exempel, även om det inte ska räknas som mitt slutgiltiga svar.
Om du skulle få bo i en bokvärld för en dag, var skulle det vara? Jag skulle nog gärna vilja springa runt på Hogwarts!

4 tankar på “Sisterhood of the World Bloggers Award-frågor

  1. Har funderat mycket på det här med ”vanliga romaner”. Känns som en helt knäpp genre och exakt det jag skriver själv och VILL skriva. Men när nån frågar vad mitt första manus handlar om och vilken genre det är så säger jag alltid ”ööh, nå det är nu en vanlig roman…”

    Känner mig helt dum varje gång jag säger det, men bra att veta att jag inte är den enda som grubblar på ”vanliga romaner”.

    • Ja för ”skönlitteratur” är ju alldeles för brett och ”relationsromaner” blir för snävt. Och så låter man alltså helt dum i huvudet när man ska förklara det, och mycket vagare än man egentligen är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s