Världar att försjunka i under julhelgen (och senare)

Inte många dagar, veckor eller adventsljus kvar till jul hörni! Har ni redan börjat fundera påböcker julläsningen månntro? Ifall ni hade tänkt shoppa något och inte bara botanisera i den egna hyllan eller hoppas på att Julgubben (som han heter på finlandssvenska) har lika bra boksmak som ni, så börjar det kanske bli dags?

Nåväl, vem är väl jag att predika om detta, inte heller jag har fattat några julläsningsbeslut ännu, annat än att jag hade tänkt hålla mig till den egna, dignande bokhyllan (att man sedan inte vet hur det går därute i din svettiga julhysterin behöver inte sägas. Stay safe, people!). Men så där överlag tror jag att jag och många andra letar efter något lite tjockare, lite härligare, lite mer bort-från-moster-Agnes-närgångna-frågor när det kommer till julläsningen, har jag rätt? Jag tog mig friheten att lista lite läsäventyr som kanske kan inspirera er bokhandelsshopping eller önskelista.

Tunga tegelstenar: The Secret History eller The Goldfinch av Donna Tartt. Blonde* av Joyce Carol Oates. Habibi av Craig Thompson. The Secret Place av Tana French.

Andra världar: A Song of Ice and Fire-böckerna av George R.R. Martin. The Name of the Wind-böckerna* av Patrick Rothfuss. Omläsning av Harry Potter!

Alla goda ting är tre: Louise Boije af Gennäs Millennium-trilogi* (inte att förväxla med Stieg Larssons deckardito). Kristina Sandbergs Augustprisbelönade trilogi om hemmafrun Maj. Cirkeln-trilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Allehanda ungdomsdystopitrilogier som utkommit de senaste åren: Suzanne Collins, Veronica Roth, Ally Condie, Lauren Oliver, James Dashner m.fl.

Förkovrande fakta-jul: Quiet av Susan Cain. Från Holmes till Sherlock* av Mattias Boström. Expeditionen – min kärlekshistoria av Bea Uusma.

Kort och gott: The Language of Dying av Sarah Pinborough. The Giver av Lois Lowry. Interpreter of Maladies av Jhumpa Lahiri.

*) De här böckerna är även tips till mig själv som äger dem men fortfarande har dem (eller delar av serien) olästa.

7 tankar på “Världar att försjunka i under julhelgen (och senare)

    • Tack, kul att du gillade! Sandbergs böcker är verkligen bra, och det äts massor i dem så de passar nog bra till jul 😉 Och ja, deckare vill man ju gärna läsa också, såklart!

    • 🙂 Jag har lyssnat av en hel del BOTNS den senaste tiden, de låter vrålamerikanska men spottar onekligen ur sig en hel drös med boktips jag blir nyfiken på! Mindre lästid och fler boktips – inte så smart egentligen, men ack så ljuvt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s