Rippermania genom ett internatskoleperspektiv

The Name of the Star (Shades of London 1) av Maureen Johnson XXXX
nameofJag minns att jag uppsluppet twittrade åt Helena när jag lånat hem den här boken – en bok om internatskola, London och en Jack Ripper-copycat, HUR kan hon inte redan ha läst den här boken? Ja och så citeras Morrissey också några gånger, just sayin’… Själv fick jag upp ögonen för den via den här fina bloggen som jag sorgligt nog hittade först efter att skribenten tydligen slutat blogga? Synd!

Anywhoo, sluttjatat om diverse trevliga bloggar och till saken! Rory Deveaux lämnar alltså sin hemstad byggd ovanpå ett träsk i Louisiana för att gå på internatskola i London ett år. Samma dag som hon landar på brittisk mark har polisen hittat en kropp mördad på ett sätt som tyder på att det är någon som inspirerats av Jack the Ripper, historiens mest berömda och mystiska seriemördare. Ripper-morden kryper obehagligt nära Rorys skola Wexford också, och en kväll bevittnar hon faktiskt någon. Konstigt nog ser hennes rumskamrat Jazza ingenting.

Det här är något så ovanligt (?) som en underhållande och lite övernaturlig thriller med ungdomar i huvudrollerna. Rory är en rolig karaktär – Since I’m pretty pale – years of excessive sunscreen and being slowly bled to death by swamp mosquitoes […] – och jag gillar också de poängterade skillnaderna mellan U.S. och U.K. Internatskolan rymmer både vänskap, irritationsmoment och lite kärlekspirr, och ovanpå allt detta läggs då ytterligare det spännande Ripper-spåret som påminner en del om Rivers of London men betydligt mindre flamsigt. Trots att det låter rätt rörigt blir det inte alls för mycket, i stället fnissar jag mig igenom läsningen och lyckades visst redan klicka hem seriens andra bok The Madness Underneath (obs att vissa nätbokhandlar spoilar en del av ettan och tvåan om man kollar in dem!). Gillar!

6 tankar på “Rippermania genom ett internatskoleperspektiv

  1. Pingback: Bonusdel till Shades of London-serien | Bokbabbel

  2. Pingback: Inlägget i vilket jag skriver om två böcker vars detaljer jag inte längre minns solklart och inte heller vill spoila | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s