Årets bästa böcker

Trots min listvurm hatar jag att rangordna saker, så när det kommer till att summera årets läsning brukar jag oftast mumlande hänvisa till hjärtanen i min Läst-lista. Jag ögnar igenom den själv också såklart, nickar instämmande när jag tänker på vissa upplevelser och vill gärna att alla och envar plockar upp t.ex. The Language of Dying, Constant Reader eller Björndansen. Eller andra fina böcker under hjärtkategorin!
I år var det dock tre böcker som höjde sig långt över de andra, böcker jag älskade intensivt från första stund och som stannat med mig i flera månader efteråt. Några förväntade jag mig att gilla, en annan tog mig med storm. En hade jag köpt, de andra har jag köpt/ska jag köpa i efterhand, för att få ha dessa läsupplevelser nära till hands, kanske att sträcka fram åt någon jag tycker om. Det är följande böcker jag menar, listade i den ordning de kom till mig under året:

Expeditionen. Min kärlekshistoria av Bea Uusma. Augustvinnaren 2013 var inte okänd när jag äntligen fick tag på ett exemplar, men att jag skulle bli så uppslukad av isbjörnslevrar och isflaksnyanser hade jag inte för mitt liv kunnat tro. Blir fortfarande stjärnögd när den här boken kommer på tal – och med ”kommer på tal” menar jag: när jag pratar mig hes om den ytterligare en gång.
The Secret Place av Tana French. Efter Broken Harbour var jag redo att gifta mig med författaren, men att hon skulle överträffa mina förväntningar med råge med TSP hade jag ändå inte vågat hoppas på. Jag vet att vissa har tyckt att den här boken är lite för lång, men jag älskar varje ord av den. Varje tanke och osäkerhet hos flickorna på gränsen till vuxenvärlden, varje bitsk kommentar mellan poliserna. Helt fantastisk!
Taivaslaulu av Pauliina Rauhala. Se där, vilken trio i olika språk och genrer det här blev! Men åååh den här debutromanen om en ung lestadiansk kvinna som tampas med sin tro och sin mentala hälsa då konventionerna kräver att hon inte får använda preventivmedel. Då gud, familjen och mannen är både det vackraste och det värsta. Rauhala vävde in mig med sitt poetiska språk, och jag ville aldrig lämna boken ifrån mig. Jag gav den åt svärmor i julklapp, hårdbevakar pocketsläppet i februari och önskar någon skulle översätta den till svenska så att jag kan pracka den på alla jag känner. Ni som kan finska, LÄS!

10 tankar på “Årets bästa böcker

  1. Jag läste och gillade Taivaslaulu efter att ha läst din lyriska beskrivning här på bloggen. Måste faktiskt säga att de flesta böcker jag tyckte allra mest om i år var böcker som du tipsade om. Eleanor & Park, åååh ❤ Så tack för det! Mitt boksaldo för i år blev 64 stycken, mycket tack vare årets tre första månader på resande fot 🙂 Gott nytt år!

    • Haha, tur att du åtminstone tyckte om den även om jag var over the rooftops-innoissaan 😀 Vad glad jag blir över att mina boktips går hem! Och jo, E&P var ju helt fantastisk, var helt IIIIH medan jag läste den!

  2. Pingback: Boktolvan | BOKHYLLAN I PEPPARKAKSHUSET

  3. Pingback: Books baby, books | Bokbabbel

  4. Pingback: #sommarläsning | En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s