Reservera mera!

Goda nyheter för helsingforsiska bokälskare därute, vid årsskiftet slopade HelMet-biblioteken reservationsavgiften också i huvudstaden. I Esbo har det fungerat så redan i 1,5 år*, och i Vanda ytterligare några månader längre. Med tanke på att 34 % av böckerna jag läste förra året var biblioteksböcker – den största enskilda ”källan” till min läsning  – så är det här definitivt något jag med glädje utnyttjar. Min enda förhoppning är att det i framtiden fortfarande kommer att finnas pengar också till inköpsförslag…

*) Observera att det alltså står fel datum i artikeln på HelMets sidor, hehe.

9 tankar på “Reservera mera!

  1. Hos mig finns heller inga reservationsavgifter och jag reserverar alltid när jag lånar böcker på biblioteket. Smidigt att bara gå fram till min plats på reservationshyllan (de sorterar efter låntagarnummer), hämta böckerna och gå hem och läsa!

  2. Konsekvensen blir att nya böcker ligger reserverade och väntar på en hylla 50% av tiden, inget att jubla åt! Det kommer i sin tur leda till att antalet utlån minskar.

      • Jag tycker att man kan jämföra det med om man införde platsreservation på lokaltrafiken, det skulle naturligtvis leda till att väldigt många platser åker tomma större delen av tiden. Det innebär ju inte bara att böcker kommer att bli stående på hyllor, utan också transporteras mycket mera mellan bibliotek.,

        • Transportavgifterna har avhandlats i kommentarsfältet i tidigare inlägg, och det kan jag känna att är en reell kostnad. Huvudstadsregionen är dock så stor att jag tycker man måste få kunna reservera en bok till sitt eget bibliotek, på så vis lånar jag tiofalt fler böcker än om jag skulle vara beroende av mitt närbiblioteks utbud (och då är det ändå relativt stort). Just samarbetet mellan alla bibliotek i regionen är ju det fantastiska med HelMet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s