Mindre vego för allergikern tyvärr

Mera vego. Mat för hela familjen av Sara Ask och Lisa Bjärbo
vegoJag lånade den här boken för att jag var nyfiken såklart (Lisa Bjärbo är ju den Lisa ”Onekligen” Bjärbo), men också för att jag saknade matlagningsinspiration. Mat är gott, men oftast är det så himla tråkigt att laga den, tyvärr! Dessutom fastnar jag/vi så lätt i gamla mönster och lagar gamla enkla favoriter. Innehållandes rätt mycket kött också tyvärr, så jag hoppades att Mera vego skulle ge oss en skjuts på traven i rätt riktning med mer varierad kost.
Tyvärr var det lite som jag befarade – att mina allergier går rätt dåligt ihop med vegetarisk kost. Det är naturligtvis inte bokens fel, och en del av recpten går naturligtvis att modifiera om man orkar och vill, men faktum är att många av receptens ”rubrik” redan innehåll saker jag inte kan äta (bönor, curry, selleri, MED MERA). Mera vego är dock en inspirerande och snygg kokbok, med enkla recept och en glad men inte prutthurtig ton. Rödbetsrisotton som vi faktiskt tillredde var också god.
Och hej, det kommer en fortsättning ännu i år!

4 tankar på “Mindre vego för allergikern tyvärr

  1. Tråkigt med allergierna. Vi fick boken i julklapp och jag tycker att den verkade bra och enkel. Det får inte vara för mycket ”nya” ingredienser för då blir det aldrig av att jag provlagar.

    • Ja, jag har ju vant mig vid dem vid det är laget, men ibland känns de lite bökiga. Jag förstår vad du menar, man vill inte shoppa hem en massa nytt som sedan bara blir i skåpen

  2. Jag vet precis vad du menar, inte mycket min sambo kunde äta heller i den boken, framför allt för mycket tomatkross. Men jag lagade belugalinsröran åt mig själv och den var god. Och inspirerad av boken gjorde jag plättar på mandelmjölk, det blev hundra gånger bättre än havremjölk! Men visst är den rolig. Och jag gillar indelningen i mat-genast, mat-om-en-halvtimme och mat-när-du-har-tid. Praktiskt.

    Jag har för tillfället två inspirerande kokböcker hemma från stadsbibban, som inte är helt vege, men klimattänkande: Majas klimatmat och Sju årstider i Majas kök av Maja Söderberg. De kanske skulle funka bättre, vill minnas att recepten är rätt enkla att anpassa. (Har inte dem här nu.)

    Och nu gjorde jag mig säkert en björntjänst, då Klimatmaten bara finns i ett ex på Helmet… Testa den andra, om du vill, den finns det flera av! 😉

    • Haha, ska inte komma och störa din reservation! 😀 Just mandlar är något jag själv inte klarar av, pratade även med en kollega som undviker allt möjligt annat (t.ex. spannmål och mjölkprotein) och därför har svårt med vegetarisk kost. Men huvudsaken är väl att man tänker till lite, och söker inspiration som man kan försöka tillämpa. Ett vegetariskt recept (jag hittat på nätet) som jag älskar är auberginerullar fyllda med getost och olivkross och sedan gratinerade i ugn. Men tyvärr kommer det tomatkross i det också..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s