Litterärt mörker i ljusnande tider

You av Caroline Kepnes XXXX-
youMed den här romanen låter du dig vaggas till ro av berättarrösten, Joe, och berättelsen som hela tiden riktar sig till du:et, föremålet för hans affektion Beck. Det ger en närhet och ett personligt tilltal, och eftersom Joe är en vältalig bokhandlare med roliga populärkulturella referenser (Stephen King!) så snärjs man lätt in av hans prat – till den milda grad att man sedan hajar till när han säger något som är långt över gränsen för normalt beteende. Denna stalkerthriller innehåller på det stora hela väldigt lite blod eller våld, men kanske är det just det som gör den så pass obehaglig? Stalkandet, men också Joes snedvridna uppfattning och tolkningar av vissa situationer. Detta ämne som fascinerar mig så oerhört – hur två personer kan uppleva samma situation så olika!
Beck kommer in i bokhandeln han jobbar i (#boblmaf tjuter av glädje!) och köper en bok som imponerar på honom – han kollar namnet på hennes kreditkort och därefter är hon inte svår att hitta på Facebook eller Twitter. Visst får han en att fundera, Joe, över hur mycket man egentligen lägger ut av sitt liv på internet, och hur lätt det uppenbarligen är att hitta och dra slutsatser för någon som ger sig ut som en astronaut i cyberrymden.

I can’t help that feel she dressed down for me, which is more intimate than dressing up for me.

Den känns lång, You, för lång känner jag så där ungefär i mitten. Det finns dock en motivering för det, stalkerdelen som byggs upp mot ett förhållande, Joe som gör sina efterforskningar etc. Men jo, lite hade man kunnat korta av, för skillnaden blir märkbar när berättelsen tar fart igen.
Här finns en intressant text ur The Independent om den nya thriller-subgenren domestic noir. You räknas kanske inte tekniskt sett in i just den genren eftersom Joe är en utomstående och inte inne i förhållandet, men tydligt är att de här sortens sneak peeks in i människors allra privataste förhållanden står högt i kurs 2015. Böcker som alltså handlar om the dark secrets that lie at the heart of ostensibly happy relationships, som Paula Hawkins uttrycker det. Hawkins, vars bok The Girl on the Train, vid sidan av S.J. Watsons uppföljare Second Life och varför inte You känns som vårens snackisar för oss som vurmar för det litterära mörkret. Jag kommer definitivt att läsa!

5 tankar på “Litterärt mörker i ljusnande tider

  1. Pingback: Är du en igenkännare eller eskapist? | Bokbabbel

  2. Pingback: ”Hidden Bodies” | Bokbabbel

  3. Pingback: Orsaker att se fram emot 2021 | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s