Märta. Alltid Märta.

I ultrarapid
lyfter du din hand
som ska slå mej

mycket hinner gå
genom min hjärna
innan din hand
är framme vid mej

tanken
på alla kvinnor
i alla tider
som har upplevt den här sekunden
sekunden innan handen slår

skräcken
som förlamar
så jag inte förmår
slita mej loss
bita sparka fly
jag kan inte öppna munnen
jag skriker inte

känslan
av att vara utlämnad
utan återvändo
utan möjligheter
inte rå på
inte ha kontroll över
inte kunna göra nånting
inte kunna göra nånting

och slutligen
det otroliga i det
som nu är över oss –
det är inte tänkbart
det kommer inte att hända
det kan inte ske

du
kan inte slå
mej

Innan din hand
är framme vid mej
vet jag redan:
detta drabbar oss inte
av kärleks brist
utan av kärleks förtvivlan

ändå
är det svårt att fatta
omöjligt att glömma

ur Århundradets kärlekssaga (1979) av Märta Tikkanen

De här dikterna knockar mig gång på gång, lika starkt som i början av 2000-talet då jag gick i gymnasiet och läste sida efter sida, stående lutad mot en bibliotekshylla. Märta Tikkanens ord håller över tid, de håller för omläsningar och de är fortfarande lika smärtsamma. De håller skilt för sig, eller som den helhet de är skrivna som.
De gör mig fortfarande lika storögd som den där kvällen när jag stod lutad mot en hylla på biblioteket.

* * * * *

Det här inlägget är en del av den av Kulturkollo ordnade bloggstafetten internationella kvinnodagen till ära.

31 tankar på “Märta. Alltid Märta.

 1. Okej, nu blir jag helt övertygad: jag måste läsa Märta Tikkanen. Ska se om jag kan få tag på diktsamlingen att köpa hem eller om jag blir tvungen att låna på biblioteket 🙂

  • Vad roligt att ha tipsat, den här dikten är inte ens min favorit men tyckte den kändes lämplig inför dagen. Finns garanterat på biblioteket vågar jag påstå!

 2. Åh, jag har sett denna bok så många gånger och alltid tilltalats av titeln men aldrig köpt den ändå, men efter att ha läst det där utdraget vill jag nu läsa hela!

 3. Tack för inlägget. Märta är Märta är Märta. Århundrandets kärlekssaga är fantastisk, Två var mindre arg men minst lika fin.

  • Tack själv för initiativ, har jobbat hela dagen så har mycket att läsa ikapp 🙂 Har också läst ”Två” för länge sedan, minns den sista meningen om hur hon saknar Henrik varje dag men aldrig har önskat honom tillbaka. Underlig paradox känner jag

  • Av dikterna? Absolut! Böckerna har jag inte läst så många av (vilket jag borde göra), men ”Två”, som handlar om äktenskapet på ett mer biografiskt sätt, är åtminstone fin

  • Här trodde jag att jag bara tjatar om den här boken i all oändlighet och så är hon tydligen så pass obekant ändå, fint ifall jag kunde bidra till att öppna ögonen 🙂

 4. Så mäktiga ord! För mig var det också i gymnasiet som jag stötte på den här diktsamlingen för första gången. Jag minns att vi skulle välja en dikt att analysera och jag ville absolut välja en av de här men jag klarade inte av att ta min favorit för den kändes för privat så jag valde sedan en annan!

  • fint, när det tangerar nåt som går djupt. att man liksom vill tipsa, men ändå inte. Vill att alla ska förstå hur bra den är, men också känner att de kanske inte kommer att göra det

 5. Märta Tikkanen rules. Alltid. Jag minns att jag valde ”Behåll dina rosor! Torka av bordet i stället” som högläsning på retorikkursen 🙂

  Läs gärna mycket, mycket mera av henne! Jag kan varmt rekommendera Mörkret som ger glädjen djup, också prosalyrik, men i ett annat tonfall. Den är skriven när hennes ena son fick en psykos av ett fästingsbett och är delad i två delar, första delen är en hyllning till J. J. Wecksells mamma och den andra om hennes eget barn. Stark text, mycket gripande. Där finns också den här ”tiden före”-tanken, de facto, om J. J. Wecksells mamma, hur hon kan ha upplevt ”natten innan morgonen då han måste föras bort” (citerat ur minnet). Läs, läs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s