E-boken är en tjänst, inte en vara (?)

Författaren, journalisten och Bokhore-maken Daniel Åberg brukar ofta blogga intressant om bokbranschen och framför allt e-böcker, ett av hans senaste inlägg tyckte jag var särskilt intressant och klargörande:

Det av mitt samtal i går med reportern som kom med var det här med att bokbranschen vill få ned e-boksmomsen från 25 procent till de 6 procent som fysiska böcker har sedan år 2002. Branschen har länge slagits för det här, en bok är en bok är en bok menar de, och det är en ståndpunkt som är lätt att sympatisera med, men jag tror ändå att de kommer att få väldigt svårt att få igenom det. Dels har det från EU kommit direktiv om att e-böcker inte ska ses som varor utan tjänster, och sådana tillåts inga sänkta momssatser på (om jag förstått det hela rätt så är resonemanget att en e-bok klassas som en tjänst och inte som en vara då den kräver en annan fysisk produkt för att kunna tillhandahållas, som en läsplatta exempelvis, e-böcker är alltså tjänster som ger läsplattor ett värde och ingen produkt i sig).

Det här med e-boken som en tjänst är ett intressant sätt att se på saken, jag förstår tankegången även om jag inte helt håller med. Det sättet att tänka kör ju även Amazon med, där de ser e-boken som något Kindle-ägaren hyr snarare än äger. Daniel pekar även på gränsdragningsproblematiken – vad är en e-bok? En spelapp där man klämt in lite text à la skattefiffel light?
En sak är i alla fall säker, och det är att försäljningen av fysiska böcker gagnas av att e-böckerna fortfarande är belagda med den högre momsen.

Fotnot: I Finland höjdes bokmomsen år 2014 från 9 till 10 %.

6 tankar på “E-boken är en tjänst, inte en vara (?)

  1. Ja alltså det här är både väldigt knepigt och väldigt enkelt. Helt vanliga böcker som också utkommit som pappersböcker borde ju så klart klassas som böcker, men det finns ju också en hel massa böcker som bara utkommer elektroniskt. Själv tycker jag det är löjligt att momsen är skild för pappersböcker och e-böcker (samma gäller tidningar), men det ser inte ut att bli någon ändring i frågan på kort sikt.

  2. Tack vare Amazons hyr-påfund piratkopierar jag mina egna köpta böcker för säkerhets skull i en backup på datorn. Det skulle kännas taskigt att bli av med böcker som en betalat fullpris för.

    Jag är nog håller nog till på ”en bok är en bok”-sidan av debatten. Det känns liksom snett att se prissättningarna på nätbokhandlar där eboken kostar 175 kr, inbunden 99 kr och pocket 45 kr. Vi kan ju spara på skogar, tryckkemikalier, frakt och annat hemskt genom att skicka böckerna genom ledningar och luft 🙂

    • Låter smart med backup!

      Jag är ett stort fan av pappersboken OCKSÅ, och oroar mig lite grann för hur det går med den ifall e-böckerna blir superbilliga. Men visst skulle ett e-bokspris på något mellan inbundet och pocket typ låta ganska rimligt ja. Önsketänkande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s