Bokbabbel 2005-2007

En majdag för nästan exakt tio år sedan, då jag satt och borde ha läst på inträdesprov, tog jag i stället spontant tag i saken och gjorde det jag funderat på redan ett tag: skapade en bokblogg. Jag minns det som att jag saknade ett ställe att skriva av mig om bokrelaterade saker, så väl böckerna som jag läste ut som annat bokanknutet som var på gång, bokmässor m.m. Och tur var väl det, att jag skapade den där bloggen som var väldigt rosafärgad de första åren, för tänk vad mycket den har givit mig under åren! Här är i alla fall det allra första inlägget, den uppmärksamma läsaren noterar att jag redan då har en stor hög biblioteksböcker som pockar på min uppmärksamhet. Inte mycket som har ändrats på tio år när det kommer till den saken i alla fall! Just då höll jag tydligen på och läste P.S. Jag älskar dig av Cecilia Ahern, men den gillade jag tydligen inget vidare.

Jag verkade inte ha förstått mig på den här med inbäddade länkar, men tyckte däremot om att använda glada färger om jag skrev längre listor (hej, jag var fortfarande en tonåring då, och 90-talet var inte så avlägset!). Jag älskade Vindens skugga och tipsade redan då om barndomsklassikern Tordyveln flyger i skymningen! Ibland läste jag Dan Brown, men sedan jag började studera litteraturvetenskap fylldes läslistan också på med Dvärgen och Decamerone. Jag går på min första göteborgska bokmässa! Jag shoppar loss i Pocket Shop på svensk mark och gläds över att Monika Fagerholm får Augustpriset. Harold Pinter erhåller Nobelpriset, medan jag läser min första Murakami-bok.

De första bloggåren är bloggen betydligt mer dagboksbetonad än vad den senare blir. Detaljer ur privatlivet smyger sig in, och samma liv med allt vad det innebär av nya studier, eget hem och ny kärlek drar ner på både läs- och bloggtakten. Framför allt under 2006 är jag upptagen med Livet, och det är också det året jag läser minst antal böcker under de tio år jag har fört lässtatistik. Det jag faktiskt läser är bl.a. Linda Skugge, Curtis Sittenfelds Prep, Paulo Coelho (!), Stieg Larsson, Den unge Werthers lidanden, hemska underbara Cat’s Eye av Margaret Atwod, Candide och Paul Auster. Jag är starstruck av Jonas Hassen Khemiri som kommer till Åbo och skriver lyriskt om Pocket Shop – föga anar jag då att de senare verkligen ska komma att öppna i Finland och jag en dag ska stå på deras butiksgolv som försäljare. Bokhora grundas!

2007 fortsätter i samma stil, men några av de mindre (!) förlagen har fått upp ögonen för de (fortfarande inte så många) bokbloggare som finns, och jag får mina första recensionsexemplar (som jag då kallas gratisexemplar). Jag funderar på olika sätt att ordna sin bokhylla och lär mig ordet abibliofobi av ingen mindre än The Girl Least Likely To, som, om ni kan er blogghistoria, ju inte är någon annan än Dark Places-Helena.
Jag följer med svensk kultur och gläds över att kunna se en del av programmen som det pratas om på SVT:s nätsidor, men sörjer att Svensk Bokhandel är för dyr att prenumerera på om man inte bor i Sverige. Läser min första graphic novel (Ghost World) och lånar den hypade boken med de guldfärgade sidkanterna, Martina Lowdens dagboksliknande Allt. Skriver om hur en del av läsglädjen kommer från själva processen med att välja ut vilken bok man ska läsa till näst.
Några av de bästa böckerna jag läser det året ser jag fortfarande som några av mina starkaste läsuppleveler: We Need to Talk About Kevin, Du eller aldrig samt Brave New World som jag senare ska komma att skriva min magistersavhandling om.

Stay tuned för kommande återblickar, 2008 börjar det nämligen hända saker!

7 tankar på “Bokbabbel 2005-2007

  1. Pingback: Sju frågor om böcker och läsning | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s