Bokbabbel 2008-2010

2008 var året då jag tydligen hade fått låna Hermiones time-turner, för inte bara läste jag galna 198 (!!) böcker, jag var dessutom på ett mycket socialt utbyte i Göteborg, samt trappade plötsligt upp bloggtakten nästan femfalt jömfört med tidigare år. Ingen aning om hur jag klarade det, men häng med på en liten genomgång!
Trots att den enorma uppblossningen av bokbloggar såvitt jag minns det inträffade något senare, skriver jag redan i januari hur mitt val av läsning nu alltmer påverkas av att jag läst om böckerna någonstans, att det sällan är en helt okänd bok jag hittar i bokhandeln/biblioteket och därifrån bestämmer mig för att plocka med hem. Jag tog även starkt ställning emot hundöron i böcker, det här är något som faktiskt har ändrats med åren! Jag imponerades av författarparet Hämeen-Anttila som hyrde en skild lägenhet för att få plats med alla sina böcker. Jag hade lärt mig länka ordentligt, och inläggen är allt oftare illustrerade med små bilder, även om ämnesvalen ibland fortfarande har drag av dagbok-with-a-bookish-twist. Går tillbaka i arkivet och etiketterar alla gamla inlägg. Jag läste Berlinerpopplarna, Alberto Manguel, Shantaram, och Twilight. Fyller i Bokfemmor och Lästrios, skriver mycket om Adlibris och bibliotek. Försöker mig på ett lånestopp på biblioteket, men klarar det inte särskilt länge. Flyttar till Göteborg och skaffar genast lånekort samt fotar min bokhylla. Går på bokmässan i Göteborg, men det här är året innan vi alla börjar försöka oss på försiktiga bloggträffar. Sofi Oksanen får Finlandiapriset för Puhdistus.

2009 då? Maria (som sedermera blir min ingifta släkting) grundar bokbloggar.nu. Då hade nämligen inte var och varannan blogg rss-läsare, ej heller läste man bloggar i mobilen. Läser Jeanette Winterson, Richard Yates, The Post-Birthday World på MacDonald’s i Strasbourg, Le Clezio, American Wife, min första roman av Joyce Carol Oates och senare hennes nyutgivna dagbok och underbara Bellefleur, Jhumpa Lahiri, Hypnotisören, Viker hundöron i en bok av Jenny Diski och förlovar mig med Mr Bokbabbel. Funderar över fackspråket i bokbloggosfären. Färgkoordinerar vår pockethylla! Drömmer en natt om att Bokhora blir ett reality tv-program, skriver om litteraturhistoriens fulaste bokomslag och i dagspressen jämförs e-böckerna med svininfluensan. Hetsläser böckerna om Sookie Stackhouse och presenterar 00-talets tio bästa böcker.

Hänger ni med ännu? 2010 är året då jag köper min fantastiska blogg t-shirt som tjänat mig troget på flera bokevenemang sedan dess. Det är när jag är iklädd den som Peppe fotar och länkar till mig (och senare av misstag kallar mig Bokballe) och några kompisar hör av sig och frågar att åh är det jag som är Bokbabbel? Strax innan detta har jag också bloggat om anonymiteten hos bokbloggare (och tydligen skaffat Twitter). 2010 är också året då jag beställer visitkort för bloggen och får med mig halva bokbloggosfären på samma projekt – samma människor som jag sedan lite blygt och försiktigt träffar irl på bokmässan och som – såklart! – visar sig vara alldeles fantastiska människor. Jag tar upp anonymiteten på nyttBokbabbel fyller fem år, och någon månad innan det skriver jag bloggens tusende inlägg. Jag får min första blurb tryckt på Daniel Åbergs roman Vi har redan sagt hej då och jag får testa och prata om läsplattor i tv! Skriver om bokbloggarna i förhållande till litteraturkritiker och börjar fotografer böcker bredvid Converse eller finsk design. Flyttar tillbaka till min födelsestad och bygger upp en imponerande bokhyllevägg, och ungefär samtidigt öppnar Pocket Shop i Finland. Läser Linwood Barclay, One Day, Tana French, Elizabeth Hand, Mockingjay, Min kamp, Room, Still Alice och Sharp Objects – vilket bra läsår alltså! Jag listar 25 skäl att köpa en bok, och sedan 25 skäl till, inlägg som blir väldigt populära, liksom det om tio typer man möter på bokmässan. Får berätta om mitt bloggande för en gymnasieklass, ”grundar” Nobelbingot, unboxar The Passage och skumtomtar samt upptäcker efter att ha skaffat Google Analytics att det är många som googlar författarnamn och civilstatus och hamnar på min blogg – något som Svensk Bokhandel sedan skrev en notis om!

Puh, det var några händelserika år! Nu tar vi paus med andra inlägg emellan, och återkommer till nästa trerårssjok imorgon!

4 tankar på “Bokbabbel 2008-2010

  1. Åh jag minns så när jag kom på att det var du som var du! Så knäppt att inte ha vetat om det! Fast det kanske bara är för att jag inte skulle kunna hålla en sån hemlighet.

    • Jag minns det också som igår! Jolin hade gissat, men du hade ingen aning 🙂 Det var aldrig meningen att hålla som nån hemlighet per se, bara ingenting jag då broadcastade ut till höger och vänster (well, that sure has changed 😛 😛 :P)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s