Gästbloggsinlägg III: Min smaktvilling i väst

Dagens gästbloggare behöver knappast någon närmare presentation, hennes namn är vida känt och förekommer dessutom i minst vart fjärde inlägg på den här bloggen, som den eminenta boktipsare (och indirekta plånboksplundrare) hon är. Helena hittade jag medan hon ännu bloggade på The Girl Least Likely To, följde sedermera slaviskt på Bokhora och höll på att instifta en nationell sorgedag då hon slutade där. Som tur insåg hon att Twitter inte räcker till för hennes mångordiga boktipsarflöde – inlägget nedan är ett eminent exempel på det..! – och hittas sedan några år tillbaka på den egna bloggen Dark Places. Jag störde henne mitt i flyttstöket, och till min glädje offrade hon lite tid på ett inlägg till bloggjubileet:

FIFTY SHADES OF BOKBABBELSKA TRIGGERORD: EN SOMMARLÄSNINGSGUIDE/TIOÅRSÅRSPRESENT FRÅN DIN SMAKTVILLING I VÄST
En av mina absoluta favoritbokbloggare – här tänker jag lika mycket på personen bakom bloggen som bloggen i sig – fyller 10 år! Vad ger man någon som redan har allt?

Svar: mer böcker såklart! Och jag är, skulle jag lätt kaxigt vilja påstå, en av få som faktiskt vågar och kan ge boktips till vår jubilar. Bokbabbel, som jag känt ända sedan hon kallade sig Magix och knappt var torr bakom öronen, och jag har nämligen förvillande lika smak när det gäller min/vår älsklingsgenre über alles, den litterära thrillern. Vi bondar, oohar och aahar även över litterära motiv/platser som tvillingar, akaporr, lake houses och vilsna tonåringar. Faktum är att vi har så lika smak när det gäller litterära thrillers med eller utan (fast helst med) tvillingar, akaporr, lake houses och vilsna tonåringar att det ofta räcker med att jag läser om en bok för att veta om den är något även för min thrillertvilling i öst. Detta händer mest hela tiden, senast när jag ramlade över Miranda Beverly-Whittemores ”Bittersweet”. Akaporr möter lake house-porr möter coming of age i välburen östkustsmiljö… OCH det är sommar! I dessa typer av böcker som får mig och Bokbabbel att dregla som den kingska St Bernhardshunden från Maine är det slående ofta sommar eller tidig höst, förändring i luften.

Väldigt mycket i genren har vi redan läst med hjälp av ett ständigt pågående utbyte mellan lag öst och väst i litterära thriller-falangen av #boblmaf. Det är möjligt att flera av titlarna som dyker upp i det här inlägget redan nämnts av mig, till Bokbabbel som från och med kommer att vara duet i denna text, i blogg- och Instainlägg. Jag tror dock att flera av dem är nya och oavsett ger tipsen en väldigt bra bild av den läsande Bokbabbel jag känner och tycker så mycket om. Ni läsare får mer än gärna ta till er av tipsen själva!

Så, utan fler dröjsmål (kul att tänka på att jag inte trodde att det skulle bli något inlägg alls… mvh litterär elefantiasis-falangen av #boblmaf) ger jag er den ultimata Bokbabbel-tillvända sommarläsningslistan!

TILL FLYNNFANET BOKBABBEL
Så, du gillade ”Gone Girl”, har plöjt en hel uppsjö domestic thrillers som tydligen alla är skrivna av nya Gillian Flynn (AS IF) och vill läsa något ruggigt spännande om förhållanden där inget är som det ser ut att vara?

Du skall läsa…
… ”Before We Met” av Lucie Whitehouse!

Välskrivet, nervpirrande och ack så unputdownable om drömmannen som kanske bär på fler hemligheter än huvudpersonen trott. Bonuspoäng i min anglofilbok för London och en fantastisk scen som utspelar sig i och kring en av de mysigaste bokhandlar jag läst om i skönlitteratur. ”Before We Met” utkom nyligen på svenska hos Etta förlag under titeln ”Före dig”. Vill man läsa hela förlagets utgivning? Svar: JA! Sådär, nu blev din önskelista ännu längre…

Boktipserskan har också läst och gillat inom samma genre:
”The Third Wife” av Lisa Jewell, min recension här.

TILL AKAPORRFANET (OCH ÖSTKUSTSVURMAREN) BOKBABBEL
Så, du vill läsa om internatskolor, ivy league, Oxbridge, elevhem och föreläsningssalar? Om hormonerna och de storslagna tankarna som går i omlopp där? Nu när du, kära jubilar, äntligen läst alla akaporrisars urmoder, ”The Secret History” av Donna Tartt, behöver jag ju inte tjata dig lomhörd om den, skönt va?

Du skall läsa…
… ”The Starboard Sea” av Amber Dermot

Östkustsinternat, svärmisk vänskap, 80-tal, börskris, aidsepidemi, alltsammans skildrat på vacker prosa. Otroligt fin debut som fler borde läsa.

Boktipserskan har också läst och gillat inom samma genre:
Ja, vad har jag/vi inte läst…?! Hey, lite snäll måste jag vara mot klickfingret och plånboken (och i förlängningen jubilaren), eller hur?

TILL LAKE HOUSE-FANET BOKBABBEL
Så, du vill läsa om sjönära sommarhus fulla av hemligheter, mystik och uppdämda stämningar?

Du skall läsa…
… ”Mördaren ljuger inte ensam” av Maria Lang

Kanske ett aningen oortodoxt val då de flesta lake house thrillers är avsevärt mer samtida än denna pusseldeckardebut från 1949. Samtidigt går det inte att komma ifrån att den uppfyller alla kriterier. Ja, faktum är att den till och med är akaporrig i en väldigt bokstavlig bemärkelse… Ramberättelse: Puck Bure, pigg och glad licentiat i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, blir bjuden till Rutger Hammar, nybliven doktor i litteraturvetenskap, till dennes sommarstuga vid sjön Uvlången i Bergslagens trolska skogar. Väl på plats slås den alltid nyfikna Puck av den märkliga stämning som sjuder mellan gästerna, en färgstark blandning av akademiker och konstnärer. När den vackra skulptrisen Marianne hittas död under en gran på ön dras Puck in i en otäck mordgåta… och snart är ekan aka porten till omvärlden försvunnen (några mobiltelefoner fanns naturligtvis inte på Langs tid). Som tur är har då redan Christer Wijk, skarpsint kriminalkommissarie med högblå ögon*, anlänt till platsen och kan använda sina små grå och Pucks goda människokännedom för att nå gåtans lösning.

Detta är nog ganska långt från din vanliga bekvämlighetszon, oh kära jubilar, men jag tror att du kommer ha riktigt roligt i dessa amorösa akademikers sällskap när du väl vant dig vid det knastertorra språket och allt prat om skjortor från NKs Californiashop, eldfängda rödhåriga mansslukare och raffinerade frisyrer. Jag läser om Maria Lang, och allra helst denna sommardoftande nostalgibomb, varje sommar och tycker att du ska följa mitt exempel i sommar. Sedan när du läst kan du läsa min bloggavhandling om boken och min på intet sätt nördiga genomgång av filmatiseringen från förra året och själv avgöra om du tycker att Linus Wahlgren som Einar Bure är en bra idé eller ej.

*Just så låter Lang, såväl i romanen som i den noggranna genomgången av persongalleriet i början av boken.

Boktipserskan har också läst och gillat i samma genre: ”On Mystic Lake” av Kristin Hannah. Inte en tillstymmelse till mordgåta, men däremot känslostarkt och mysigt klimakterielittigt i fin lake house-miljö. Som balsam för trötta själar.

TILL TVILLINGVURMAR-BOKBABBEL
Så, du vill läsa om det där speciella bandet mellan tvillingar, gärna med övernaturlig touch?

Du skall läsa…
… ”Spökhuset”, del fyra i Francine Pascals (”Francine Pascals”) evighetsserie om tvillingarna Jessica och Elisabeth. SKOJA. Det var en av mina favvisar när det begav sig dock. Nej, du skall läsa ”The Ice Twins” av S.K. Tremayne. Jag har faktiskt inte hunnit läsa den än, men jag vet i vilken flyttkartong den ligger och tänker att tvillingar + spök aldrig är fel (lex ”Her Fearful Symmetry”).

Boktipserskan har också läst och gillat i samma genre: ”The Twins” av Saskia Sarginson.

Så, nu har du förhoppningsvis utökat din sommarläsningslista med ännu ett par titlar. De vilsna tonåringarna får jag återkomma med: är fortfarande av uppfattningen att inget slår Megan Abbott och henne har du ju redan läst. Återstår bara att utbrista i ett rungande HIPP HIPP HURRA för världens bästa Bokbabbel! #boblmaf vore inte samma sak utan dig. Ten more years! Ten more years!

Bild av E. Dahlgren, 4 år

(Jag som skrivit gästinlägget heter Helena Dahlgren och bloggar till vardags på Dark Places. Ett av mina finaste Bokbabbelminnen är när vi träffades tillsammans med min dotter E förra sommaren, åt pizza, promenerade i ett sommarvarmt Stockholm och shoppade på min alma mater English Bookshop. Min dotter, då fyra år, blev fullkomligt trollbunden av Jessica och pratar fortfarande varmt om den dagen. Jag kan verkligen förstå varför.)

5 tankar på “Gästbloggsinlägg III: Min smaktvilling i väst

  1. Pingback: Gästbloggsinlägg IV: Mr Bokbabbel talar ut | Bokbabbel

  2. Pingback: Frågan på allas läppar | Bokbabbel

  3. Jaa – underbara Maria Lang! Sommardoftande nostalgibomb, indeed. Och på tal om tvillingböcker, jag råkade hitta en intressant ”YA gothic mystery” på goodreads. The Twin’s Daughter av Lauren Baratz-Logsted. Recensionerna är inte så övertygande men alltså hur oemotståndlig är inte den här beskrivningen: ”Then, on New Year’s Day, Lucy finds her mother and aunt tied to chairs in the parlor. One has been brutally murdered–but which twin has died?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s