Vildmarksthriller

Stum rädsla av Nevada Barr XX½
Översättning av Marie Olsson
Anna Pigeon är nationalparksrangeDekkariviikkor och har precis blivit stationerad i Rocky Mountains nationalpark i Colorado när den förlamade före detta bergsklättraren Heath Jarrod strax utanför handikappcampingen stöter på två av de tre tonårsflickor som försvunnit sex veckor tidigare. De är så gott som nakna, smutsiga och kan inte berätta var de varit, vem som hållit dem fången eller vad som hänt den tredje flickan.
stumDet låter ju riktigt bra i teorin, med ett spännande fall i ”exotisk” miljö. Att jag över huvudtaget fick upp ögonen för det här namnet som annars helt hade gått mig förbi berodde dessutom på att den här boken var en av Lotta Olssons 100 bästa deckare – såg att hon rentav utsett den till en av de bästa böckerna 2014! Say whaaat?! tänker jag nu då jag läst den, för tyvärr tycker jag den här deckaren är bristfällig på alla möjliga plan. Små detaljer som att rangern Anna på 422 sidor inte en enda gång kontaktar och knappt ens tänker på mannen hon en vecka tidigare gift sig med, eller att ett Why? felaktigt översätts till Varför när det är Hurså som avses, går eventuellt att se mellan fingrarna. Större invändningar har jag mot den underliga diskrepansen mellan en underlig humor och de brutala övergreppen – både Anna och Heath känns väldigt distanserade som karaktärer. Logiken i de återfunna flickornas beteende är också bristfällig, och med tanke på att den här serien beskrivs som en vildmarksthriller är det förvånansvärt lite naturporr i boken. Stum rädsla är egentligen den trettonde boken i Anna Pigeon-serien, men den första som översätts till svenska. Jag frågar mig varför man valt just den.

5 tankar på “Vildmarksthriller

  1. Jag ville verkligen tycka om den, men jag håller helt med! Den kändes väldigt slarvig på något sätt, och jag tyckte också att översättningen kändes hafsig. Synd, det lät ju så bra! Kanske man borde testa någon på engelska?

    • Exakt, förutsättningarna lät ju så bra! Många på Goodreads var också besvikna och tyckte den var rå och hade för lite natur i sig, tror någon av de tidigare böckerna skulle vara ett säkrare kort men är just nu inte jä-häättemotiverad att ta tag i det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s