Efterlyses: guldkornen

Imorse läste jag ut Jussi Valtonens tunna men innehållsrika roman Siipien kantamat som jag tyckte väldigt mycket om, mer än Finlandiavinnaren av hjärtglittersamma författare faktiskt, men mer om det senare. Insåg dock när jag skulle plita ner en anteckning om den lästa boken i mina Excel- och bloggarkiv att det var väldigt länge sedan jag senast delade ut ett hjärta (d.v.s. 4+ eller mera) efter en läst bok. Årets 25:e bok var den senaste som fick det visade sig, och det var i m-a-r-s och nästan sextio böcker sedan. Skammen går på torra land, nu måste jag se till att välja riktigt riktigt bra böcker åt mig! Bara de senaste dagarna har dock bjudit på en rejäl hög med nya och efterlängtade böcker, så håll tummarna för att det är ur den högen jag sållar fram några ♥-värda guldkorn!

Har ni läst något extraordinärt på sistone?

16 tankar på “Efterlyses: guldkornen

  1. Jag skrev också i ett inlägg tidigare i somras om att jag kände en saknad efter den där riktigt fantastiska läsupplevelsen. Har vi läst för mycket och blivt för kräsna eller har vi bara valt ”fel” böcker och hamnat i okej-träsket? Jag letar vidare och hoppas på en litterär fullträff!

    • Säkert blir man mer kräsen ju mer man läser, men det är nog mest en bra sak tycker jag. Tror dock att det är okej-träsket (bra ord!) som är problemet för tillfället, så vi får fortsätta vaska helt enkelt

  2. Ja, visst är det svårt att hitta guldkornen i det stora flödet av utgivna böcker.. Äldre litteratur/klassiker brukar vara ett säkert kort för mig, vet inte om det skrivs sämre nu än då ibland känns det så.. Tänker samtidigt det finns mycket bra därute som aldrig översätts och som går mig förbi. Ett guldkorn ur min sommarläsning är i alla fall ny – Främlingens barn av Alan Hollinghurst. Rekommenderas varmt!

    • Jag är ju alldeles pinsamt dålig på att läsa klassiker, men det är säkert en bra metod, det finns oftast en orsak till att de har kanoniserats, och sedan får man tycka vad man vill om boken i slutändan. Också att bredda sin läshorisont kan säkert vara givande, att inte bara läsa samma gamla nordiska och anglosaxiska böcker t.ex.
      Hollinghurst tycker jag dyker upp lite då och då i utkanten av mitt medvetande, kanske någon värd att kika närmare på då!

  3. De bästa böckerna jag har läst i sommar är Den vita staden, Code name Verity och Sju minuter över midnatt. Men känner igen känslan att en ibland bara läser halvbra/bra böcker väldigt länge. Men sen brukar det ju komma ett guldkorn, det är väl därför vi kallar dem guldkorn 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s