Bakom fernissan

I all god kriminallitteratur – påfallande ofta den som med allra vassast egg skildrar onda handlingar – finns ju människan i centrum. Hennes nyckfullhet, rädslor och begär, och de gråzoner som dikterar moral, handlingar, tankar. […] Jag läser […] mörka, hemska berättelser därför att jag är intresserad av det som döljs bakom fernissan. Det är då det börjar hända grejer för mig.

Helena sätter ord på varför det inte alls bör anses ”fult” att läsa kriminallitteratur.

För övrigt kommer jag imorgon att långsamt färgas allt grönare av avund på de människor som är på plats när den nya festivalen för kriminallitteratur, Crimetime Gotland, sätter igång. Kanske nästa år..! Hoppas på djuplodande bloggrapporter och bred Instagram-täckning från ovan nämnda Helena och andra utsända!

4 tankar på “Bakom fernissan

 1. Jag är nog förhållandevis på kroken när jag väl börjar en deckare, men blir alltid lite ledsen när de kanske inte är så välskrivna. Vilka deckare skulle du rekommendera åt en deckarnybörjade?

  • Förlåt, den här kommentaren hade undgått mig!
   Tänker att thrillers (d.v.s. de utan poliser och i stället mer om ”vanliga” människor) kan vara ett lättare ställe att börja på. Gillian Flynn och Tana French är mina absoluta favoriter, brittiska Alex Marwood är bra (men The Killer Upstairs är riktigt hemsk!), Jennifer McMahon balanserar på gränsen till det övernaturliga.

   Bland mer renodlade och nordiska deckare skulle jag säga: Åsa Larsson (Kiruna!), Katarina Wennstam (samhällskritik med viss feminism), Roslund & Hellström (också mycket samhällstematik) eller Christoffer Carlsson. Norska Karin Fossum är mer psykologiskt lågmäld, isländska Arnaldur Indridasons tidiga böcker är fina.

   Lite så 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s