Kreativa hem vs hem befolkade av kreativa personer

Hej! Kreativa hem 2 av Moa Samuelsson & Christina Breeze
Förutom böcker älskar jag att läsa inredningstidningar. Vissa må kalla det ytligt eller konsumtionshysteriskt, men jag älskar det. Det gjorde jag redan som ganska liten, jag läste mammas tidningar och drömde mig bort i de stylade hemmen i IKEA-katalogerna. Numera har jag större tidningstravar än min mamma, och vårt utbyte är intensivt. Jag fascineras av hur man kan använda – och omvandla! – ett rum, eller vad det egentligen är som gör att reportagens invånare – eller jag själv – upplever något som hemrevligt.

Hej! Kreativa hem 2 är – som namnet tydligt anger – den andra ”inredningsboken” som Printz Pubhej2lishing ger ut. Jag använder citationstecken eftersom boken må vara fylld av bilder på olika hem, men något som förvånade mig som förvisso äger den första boken men (än så länge) bara bläddrat i och inte läst den, var att texten handlar främst om de olika hemmens invånare. De är nämligen mer eller mindre kända profiler, och alla ”professionellt kreativa” inom olika områden såsom sångare, scenografer, stylister. Jag gillar att boken inte fokuserar på trender eller skinande högblanka hem med marmorbänkar i köket (även om de kan vara nog så snygga!), framför allt med tanke på att det faktiskt är frågan om en bok och inte ett månadsmagasin som eventuellt möter sitt öde i pappersinsamlingen några veckor senare. Jag hade dock önskat mig en större koppling mellan invånarna och deras tankar om hemmen, både om hur de hamnade just där och hur de tänker kring inredning eller om deras hem är deras borgar eller snarare något de bor för att det råkar passar dem i stunden. Naturligtvis tas hemmet upp en aning även i texterna innan de spinner iväg mot en djupintervju med själva kändisprofilen, men för att vara en inredningsbok känns det som om hemmen – trots fina bilder! – hamnar lite i skuggan av sina invånare.
Rec.ex. från Printz Publishing.

4 tankar på “Kreativa hem vs hem befolkade av kreativa personer

  1. Jag väljer att, som Underbara Clara, se på inredandet som ett sätt att bygga världar istället för att se det som yta och konsumtionshysteri 😉 Känner igen mig i det där att drömma sig bort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s