Livbåten – ett getbräkande tips

Livbåten av Charlotte Rogan XXXX
Översättning: Helen Ljungmark
Det är tur att jag tycker om att lyssna på Marcus, Tuva och Helena när de pratar om böcker och annat populärkulturellt i podcasten Ett eget rum. Jag tyckte nämligen inte att ämnet – som jag felaktigt misstog för novellsamlingen Båten av Nam Lee som Bia Sigge och jag var några av de få som inte älskade – var så värst upphetsande. Tur då att jag ändå bestämde mig för att lyssna, eftersom det visade sig vara Livbåten (The Lifeboat) som avhandlades i avsnittet. På ett så bra (och get-ackompanjerat!) sätt dessutom, att jag genast slängde mig på bibliotekskatalogen och lånade hem den.

livbDet är två år efter att Titanic gick under, och när Empress Alexandra, också hon på väg till Amerika, förliser hamnar romanens huvudperson Grace – av Guds n-å-d månntro, eller pengarnas? – i en allt för liten, läckande livbåt tillsammans med nästan 40 andra. Hon överlever slutligen, och det här är berättelsen dels om veckorna (!) i livbåten, dels om the aftermath då hon och några andra överlevande åtalas för det som hände. Fast vad var det egentligen som hände? Grace uppmanas att skriva dagbok i fängelset, och då är det ju klart att återberättandet påverkas av traumat, subjektiviteten och önskan att framstå som oskyldig.
Ingen framstår egentligen som särskilt trevlig där i båten, och det är nog däri Rogans styrka som författare ligger. Frågeställningen om hurdan, vem, man blir när man kämpar för sitt liv genomsyrar hela romanen, och den gör att man sugs in på bara några sidor, även om det här troligen inte hade varit en bok jag plockat upp självmant. Man vill ju gärna tro gott om sig själv, att man skulle hålla sig lugn och medmänsklig i en katastrofsituation, men utsatta för törst och svält, vädrets makter och andra människors panikslagna överlevnadsinstinkt – vem vet?

2 tankar på “Livbåten – ett getbräkande tips

 1. Åh vad kul att du gillade! Och ja, visst är det uppfriskande med de böckerna som överraskar en? Jag var själv inte alls så pepp på att läsa boken, hade knappt tänkt på den innan Marcus föreslog att vi skulle podda om det. Jag blev väldigt glatt överraskad och tyckte just det där du beskriver om överlevnadsinsinkten var sååå intressant och snygg gestaltat. Vem skulle man bli? Jag vet inte.

  Hoppas Rogan skriver en ny bok!

  • (Hade helt atypiskt glömt att svara här!)
   Precis, vem skulle man bli – EGENTLIGEN? Man har ju förstås sina önsketänkande visioner om hur man är och skulle vara i krissituationer, men det är skrämmande – och när det kommer till fiktionen, fascinerande – vad kriser och paniktillstånd tar fram för nya (?) sidor i en.

   Nu kommer den nya, woop woop! Hoppas på samma psykologiska skärpa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s