Små magiska glimtar

A Year of Marvellous Ways av Sarah Winman XXX½
marvWinmans böcker är speciella men svårbeskrivna, denna nya precis som hennes tidigare roman When God Was a Rabbit (hittar ingen egen recension av den, synd! Gillade mycket.) A Year of… handlar om den gamla kvinnan Marvellous Ways, om soldaten Drake som via omvägar hamna hos henne, helt fysiskt och psykiskt mörbultad, och för höra hennes livshistoria. Typ.

Drake looked down at the still water.
So it all started with a lighthouse keeper? he said.
Yes, I suppose it did, said the old woman. All love starts with the flicker of a flame.

Berättelsen och språket med den sjunger vindlande melodier med plötsliga krumbukter. Mitt i en hektiskt arbetsperiod var det kanske inte den bästa boken för mig, för man får tvinga sig att läsa långsamt, följa med i språket. Det är inte svårt, men det går inte att hasta sig igenom boken. Jag älskar de små glimtarna av magi som helt obehindrat inkorporeras i texten:

[…] he filled his lungs like balloons and held his breath so tight they lifted him off the ground.

Den visa gamla Marvellous bjuder också på kloka filosoferingar kring livet. Är verkligen inget fan av Coelho och andra ”inspirationskällor”, men i Marvellous lilla stuga skulle jag gärna sitta ner en kväll. Gillade ni When God Was a Rabbit eller Ali Shaws böcker är det här definitivt en bok för er!

A thousand goodbyes were etched on to her face, those were the lines of age.

2 tankar på “Små magiska glimtar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s