Äntligen Nobelbingo!

Vad roligt att Nobelbingot redan hanns frågas efter av er! Själv är jag ju en notorisk dålig spelare, men klart man ställer upp för sina läsare!
År 2015 erhöll Svetlana Aleksijevitj Nobelpriset i litteratur. Låt oss se hur många poäng ni erhåller.

Eftersom det här är sjätte (!) året vi spelar minns ni kanske reglerna:

Har hört talas om författaren tidigare – 1 poäng
Har en bok av författaren hemma i bokhyllan – 1 poäng
Har läst en av författarens böcker – 1 poäng
Har läst flera av författarens böcker – 1 poäng
Gissade rätt – 1 poäng

Mitt egna saldo för i år var sedvanliga en (hört talas om). Har såklart sett andras gissningar på henne under de senaste dagarna, men i sista minuten gissade jag Ngũgĩ wa Thiong’o. Oh well, livet går vidare! Fint också att det återigen blev ett litet svenskt förlag (Ersatz) som har författaren i sitt stall. Aleksijevitj verkar inte vara översatt till finska finns översatt till finska i gamla biblioteksexemplar men i skrivande stund inte till salu.

Nobelbingot tidigare år: Patrick Modiano 2014, Alice Munro 2013, Mo Yan 2012, Tomas Tranströmer 2011, Mario Vargas Llosa 2010.

13 tankar på “Äntligen Nobelbingo!

 1. Jo, hon finns på finska, det är bara det där med transkribering som är krångligt:
  Svetlana Aleksijevitš enligt vårt bibliotekssystem. Det finns två böcker på finska: Tšernobylista nousee rukous (En bön för Tjernobyl) och Sodalla ei ole naisen kasvoja (Kriget har inget kvinnligt ansikte).

  1 poäng här också, har hört talas om. Jag funderade på om hörspelet Och stjärnans namn var malört var baserat på hennes texter, men det verkar inte så.

  • Tack, jag redigerade, såg också att Philip Teir twittrade att hon översatts till finsa redan på 80-talet (?) och därför nu kan vara svår att få tag på.

   Man får vara glad när det är 1 och inte 0 helt enkelt 😛

 2. Pingback: Litteraturspännande dubbelt upp | En kattslavs dagbok

 3. Jag tilldelar mig själv 3 och typ en halv (eller möjligen en tredjedels)poäng. Jag har hört talas om och läst en bok, den står också hemma i hyllan. Jag tippade på henne men i sällskap med Thiong’o och Toibin. Ett utmärkt val av pristagare! Och inte bara för att det gav mig ovanligt många poäng 😉

 4. Mycket bra med uppriktighet, annars finns det ju nu många som är sååå glada nu, men faktiskt aldrig någonsin skrivit något om Aleksijevitj!

 5. Jag får tre poäng – har hört om, och har läst både en och två böcker. Däremot brukar jag inte tippa nobelpristagare, och min vana trogen har jag lånat böckerna jag läst från biblioteket.

 6. Jag tilldelar mig själv en och en halv poäng för att jag hört talas om henne och för att jag nämnde både henne och Nawal el Saadawi i samma tweet/instagram imorse (hoppades på el Saadawi).

  • Rätt räknat 🙂 Fast vad är detta med att hålla på och gissa på flera typer, ni riskerar nog eventuella poängavdrag kommande år, du och Fiktiviteter, om ni ska hålla på så där 😉

 7. Pingback: Nobelbingo igen! | Bokbabbel

 8. Pingback: Nobelbingo 2017 | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s