Sju frågor om böcker och läsning

Den här trevliga bokenkäten cirkulerade i bloggosfären förra veckan, ursprungligen via Vargnatts bokhylla. Jag förstår att ni sitter som på nålar av spänning inför mina svar, så vi dyker rakt på!

1. Hur hittar du nya böcker att läsa?
Via internet till största del: bloggar, Twitter, Instagram. Goodreads och t.o.m. Tumblr. Förlagens kataloger! Men som många andra har sagt så krävs det oftast att en bok ska dyka upp flera gånger i sociala media för att jag ska nappa ordentligt – såvida inte folk jag litar på är helt lyriska såklart. Sedan jobbar jag ju även i en bokhandel och klappar på böcker dagarna i ändå.

2. Hur kom det sig att du började gilla att läsa?
Jag har inget minne av det faktiskt, men det måste ju i alla fall till stor del ha berott på min omgivning, att mina föräldrar och farmor läste högt för mig. Började sedan läsa som fyraåring och resten är historia!

3. Hur har din smak för litteratur förändrats under åren?
Jag vill gärna tro att jag blivit mer kritisk. Uppskattar troligtvis språket och bokens stämning än mera. Och läser eventuellt mer nischat faktiskt, jag vet vad jag gillar och inte gillar. Fler dystopier blir det, men färre historiska romaner, chick lit och BOATS.
En stor förändring som inte direkt har med smak att göra är att jag numera har typ hundra böcker på min omedelbara ”väntelista”, både böcker jag äger eller böcker jag vill låna/köpa. På så vis blir det inte lika många överraskninga, de flesta böcker jag köper eller läser har jag redan hört talas om på sätt eller annat, om ni förstår vad jag menar?

4. Hur ofta köper du böcker?
Alltså är inte det här en ganska privat fråga? 😉 Finns nog ingen direkt regelbundenhet i det tror jag, men den här hösten har jag gått ganska bananas! Nästan alltid på resor, tycker det är fint med en minne från dem. Ofta även före resor, haha! Och sedan så där i allmänhet när jag samlat på mig en lista med böcker jag ”absolut” behöver ”akut”.

5. Hur kom det sig att du började bokblogga?
Skrev om det i våras inför tioårsjubiléet, mycket handlade det om kombinationen av en läsdagbok och möjligheten att kommunicera med likasinnade över world wide web. Samma gäller fortfarande.

6. Hur reagerar du om du inte tycker om slutet på en bok?
Det påverkar mig rätt mycket faktiskt, och kan definitivt dra ner på slutbetyget för en bok. Om det å andra sidan är bra, innehåller någon snygg twist eller detalj så blir jag däremot supernöjd.

7. Hur ofta bläddrar du fram och smygtittar på slutet av en bok?
Slutet nevah evah, däremot kollar jag nästan alltid (med en pappersbok) hur tjock boken är. Man får kisa för att inte råka få syn på avslöjande detaljer samtidigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s