Björnen

The Bear av Claire Cameron XXXX-
bearTänk er en blandning av Emma Donoghues Room och Nevada Barrs naturparkthrillers, fast utan (det mänskliga) våldet. Ungefär där placerar sig The Bear, som handlar om femåriga Anna som är ute och campar med sin familj. Hon halvsover i tältet, ligger i den sköna dvalan mellan sömn och vakenhet och lyssnar till sina föräldrars trygga röster utanför, då katastrofen slår till. En vild björn går till attack och Annas pappa hinner slänga in henne och hennes lillebror i någon slags låda av plåt (?) i vilken de förvarar maten i skydd mot just björnar. Åh scenen när Anna slutligen vågat sig ur lådan och den förblödande mamman säger åt henne att ta sig iväg i kanoten även om de annars inte fått leka vid vattnet, aj!

Berättelsen skildras alltså ur Annas perspektiv, med allt vad det innebär av en femårings funderingar. Rädsla, trötthet, irritation över lillebrodern. Boken är strax över 200 sidor, och det är en passlig längd för att man ska orka med och trivas med femåringsperspektivet. Några gånger kan jag tänka att Anna känns överdrivet stark och heroisk, men på det stora hela är det här en fin, om än stundvis hemsk, bok. Glad att BOTNS-Michaels tips fick mig att läsa den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s