Läsenkät från Litterarum

Julia har på vår kollektiva bokblogg Litterarum – ni läser väl den? – knåpat ihop en liten läsenkät. Det vet ni ju sedan gammalt att jag inte är sen att hoppa på sådana!

1. Bästa boken du läst hittills i år?
De som hittills har gjort störst intryck på sätt eller annat är The Darkest Secret (Marwood), Solkattens år (Mazzarella) och Det här är hjärtat (Malmsten). De tre M:en tydligen!
2. Och sämsta?
Avslutade precis Viral av Helen Fitzgerald, och – förlåt Helena! – men jag förstod inte alls charmen med den. Visst, den börjar rappt och spännande men sedan urartar den till ett evinnerligt gnällande + flängande mellan olika flygfält. Fast sämre rent litterärt var nog Hannah & Amandas gestaltningslösa romandebut.
3. Bok i bokhyllan du ser väldigt mycket fram emot att läsa?
Många, jag är ju något av en bokhamster, se fråga sju… 13 minutes av Sarah Pinborough comes to mind, liksom böcker som bott längre i hyllan: The Interestings (Wolitzer), böcker av Nina LaCour och Paula Treick DeBoard, The Wise Man’s Fear (Rothfuss) och GoT-femman. Med mera, med mera.
4. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Det är en bra fråga, speciellt i ljuset av Mathias inlägg om män som läser/inte läser kvinnliga författare. Min lässtatistik de senaste åren har stadigt visat att jag läser fler böcker skrivna av kvinnor, och jag antar att min bokhylla speglar det. Samtidigt är min bokhylla för det första inte ens min utan vår, och för det andra en salig mix av böcker köpta både nyligen och för ”väldigt” länge sedan, så det kan hända att representationen inte alls är lika glasklar. Det vore intressant men ett sisyfosprojekt att räkna…
5. Är det någon genre som är överrepresenterad, och vilken syns inte alls?
Det finns nog en hel del deckare i min bokhylla, men så läser jag ju också mycket sådana. Rent fysiskt syns inte faktaböckerna eftersom de bor i de nedre hyllorna bakom skåpdörrar, men det blir ju samtidigt rätt symboliskt för min läsning: läser försvinnande få faktaböcker.
6. Ärligt nu – finns det någon bok du inte läst i sin helhet, men låtsas att du gjort det?
Jag ljuger inte om böcker jag inte har läst, men visst kan det finnas böcker jag inte direkt skyltar med att är hål i min allmänbildning. En av dem är Pride and Prejudice faktiskt, ähum-hum.
7. Föredrar du att låna, köpa eller byta böcker? Motivera?
Det finns nog få känslor som trumfar dem när man hittar en bok som verkar bra i bokhandeln och andlöst bär iväg med den till kassan. Eller när man får klippa upp de där hårda plastbanden som omsluter ett Adlibris-paket eller en del av de kartonger recensionsexemplar kommer i. Det är härligt att hamstra böcker som vet att jag kommer att få läsa i egen takt, rekommendera och låna åt Mr Bokbabbel eller vänner och kanske rentav vika hundöron i om jag är på det humöret. Samtidigt är jag en tacksam och trogen kund på biblioteket, och förra året var majoriteten av böckerna jag läste därifrån. Biblioteket räddar min ekonomi och våra redan nu översvämmande bokhyllor, och även om jag numera enbart lånar böcker jag läst om någonstans (i motsats till att planlöst plocka upp böcker från hyllorna vill säga), ger bibliotekets gratisböcker mig chansen att prova genrer eller författarskap jag kanske inte annars skulle ha vågat mig på.
Ägnar mig sällan åt bokbyten, men det brukar vara väldigt mysigt när bokbloggarmaffian väl gör det!

5 tankar på “Läsenkät från Litterarum

  1. Pingback: Läsenkät | Dark Places

  2. Pingback: En enkätisch – LITTERATURKVALSTER & SMÅTANKAR

  3. Pingback: Torsdagsenkät – Verkligen Stefan

  4. Pingback: Läsenkät | Michaela

  5. Pingback: Viral – Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s