Tre minnesvärda moderskapsskildringar

I Finland firar vi morsdag i dag, och den dagen till ära tänkte jag lista några minnesvärda böcker där moderskapet på sätt eller annat står i centrum.

1. We Need to Talk About Kevin, Lionel Shriver
En modern klassiker numera, kan man väl nästan påstå? En mamma som kämpar med sitt ”svåra” barn och sina känslor för honom. Inte lättläst varken språkligt eller tematiskt, men oj vad det är värt det!

2. Taivaslaulu, Pauliina Rauhala
Jamen nu har det ju gått flera månader sen jag senast nämnde den här boken, så det var helt klart dags igen! Sällan har konfliktfyllda känslor kring moderskap och religion skildrats så här träffsäkert och vackert. En pärla man inte bör missa!

3. Room, Emma Donoghue
Jag läste och älskade den här boken 2010 (minns att jag pratade om den med Dark Places-Helena  (då förvisso ännu en Bokhora) på den första bloggmiddagen på Incontro i Göteborg när hela #boblmaf fortfarande var lite blyga över det här med att träffas IRL. Naaw!), och fastnade då mest för hur skickligt författaren lät femåriga Jack beskriva sitt liv i rummet där han hålls fången tillsammans med sin mamma. Nu såg jag filmatiseringen från 2015 för några veckor sedan, äldre och kanske framför allt som en en blivande mamma själv, och mammans roll i berättelsen framträdde tydligare. Hur hon skyddar sin son och sedan måste bryta förtrollningen hon skapat då hon behöver hans hjälp för att försöka fly. En stark upplevelse både som bok och film!

6 tankar på “Tre minnesvärda moderskapsskildringar

  1. Room hade jag helt glömt bort. Minns också just mamman faktiskt. Hur hon försöker intensivt att skapa en dräglig tillvaro för sin son och göra vardagen begriplig. Vilken hjältinna.

    • Både begriplig och icke-skrämmande ja! Och även hur det senare syns med otrolig skärpa hur hon och hennes son har helt olika utgångspunkter när det gäller ”det nya livet”

  2. Jag försökte mej på Kevin-boken. Men jag orkade inte med språket. Skyller på sömnbrist och lite för lite tid. Jag måste läsa lättläst med flyt nu. Annars blir det inte av.

    • Jag vet många som inte orkat, och jag förstår om man inte orkar med sömnbrist etc.! Men i bättre ”tillstånd” så är den värd att fördjupa sig i!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s