Fluffig gravidbok

Ebbas gravidbok av Ebba von Sydow XXX½
ebbasJag kände att det var dags att börja förkovra mig lite i det här med barnafödande med mera, men gärna i något lättillgängligt format. Till det är Ebbas gravidbok perfekt. Ebbas egna upplevelser av sina två graviditeter (och förlossningar + den första babytiden), varvat med intervjuer med t.ex. läkare eller kvinnor med vitt skilda upplevelser från hennes egna. Jag lånade boken från biblioteket, men äger man boken kan man i slutet av varje kapitel själv fylla i svar på frågor om ens egna upplevelser, så att boken samtidigt blir som ett minne och en slags fylla i-bok för vuxna.

Det är lätt och trevlig läsning inom könsneutralt (?) mintgröna pärmar, och jag hade ju önskat mig något med förvisso tips men utan nämnande av slempropp i var och varannan mening. Ändå känns boken nästan lite för fluffig, och det känns också som om jag redan känner till det mesta. Visst är det trevligt att få nicka igenkännande åt mammajeans och gravidoljor, men min främsta tanke att jag är för långt gången i graviditeten för att ha någon verklig nytta av den här boken. Ebbas gravidbok är snarare något man läser i smyg under den första hormonmyllrande trimestern, inte i den tredje när det känns ganska obvious att mammajeans med trikåmudd kommer att behövas… Plus i kanten ändå för att Ebba inte väjer för mindre fluffiga ämnen såsom helvetisk amning och förlossningsdepression!

Sitter ni inne med några tips på bra böcker kring födande/att få barn? För länge länge sedan innan barn ens fanns på agendan, har jag läst Bokhore-böckerna När två blir tre och Livet och barnet, men det finns ju många många fler ute i djungeln.

14 tankar på “Fluffig gravidbok

 1. Blä, skrev just ett jättelångt svar till dig och så kopplade datorn ur… Okej, får se om jag minns allt.

  Förra graviditeten så läste jag Vicki Levines Handbok för gravida och uppföljaren om hur man överlever första året som mamma. Roliga, viss igenkänning men gamla och en helt annan kultur än vad vi har (vilket man märker på hur papporna tas upp i boken). Lotta Sjöbergs Bebisbekännelser är jättesöt och har stor igenkänning både före och efter BF. Malin Wollins En mamma blir till älskade jag men den är rätt sorglig.

  Den här graviditeten så frossar jag i Gravidtidningar, Mama-tidningen, bloggar och jag har bläddrat lite i Charlotte Perrellis gravidbok.

  Lycka till!

  • Vicki Levine gillade jag också, trots viss kulturkrock! Sedan läste jag Katerina Janouchs böcker om graviditet och förlossning när jag var gravid med tvillingarna. Och varenda gravidspecial och mammatidning jag kunde hitta.

   • Jepp, tidningar, både svenska och finska har jag frossat i, liksom den relativt nya podcasten Vattnet går. Och bloggar har jag läst i flera år (och alltid gillat förlossningsberättelser t.ex.), så jag känner mig relativt säker på den punkten. Tänkte främst på något mer.. beständigt, d.v.s. just böcker. Tack för alla tips!

 2. Jag läste väldigt få böcker om att föda men tyckte jag kände mig redo ändå. Däremot kan jag verkligen rekommendera Lyhört föräldraskap av Malin Bergström som handlar mycket om bebis första tid och vad som händer då och även ”Växa och upptäcka världen : tio steg i barnets mentala utveckling” som handlar om bebisars utvecklingssprång och hur man kan bemöta dem. Min lilla Hedda är i första språnget nu och det är väldigt skönt att kunna läsa och få bekräftat att det är helt normalt att hon gnäller, skriker och inte vill sova!

  • Ja, har sett flera bloggare berömma appen Wonder Weeks också, just om hur babyn plötsligt kan byta humör pga äntrar en ny faaaas. Tack för tips!

 3. Jag har ju absolut ingen egen erfarenhet av barn, men jag tyckte att 9½ månad av Annika Lantz var väldigt intressant. Men kanske bättre om man har två barn?

 4. Jag hade stor nytta av boken amning i vardagen, kan kanske vara något om du funderar på att amma, har skrivit om den här: https://vadvilaser.wordpress.com/2016/01/09/ett-nischat-tips-och-min-basta-bok-2015/
  Jag läste även Att föda, en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter av Gudrun Abascal. Jag var först väldigt skeptisk till den, men så fick jag den som present och blev positivt överraskad. Speciellt faktadelarna tycker jag var tydliga och bra.

  • Jag har lånat ”Att föda” från biblioteket, den är ju en himla lunta men känns som bra att åtminstone bläddra i och läsa noggrant här och där! Har även hört människor berömma hennes andra bok, typ ”Att föda utan rädsla” eller dylikt

 5. Pingback: Chick lit med mörkerstråk | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s