En mix av Harry Potter och ”Fahrenheit 451” men…

Ink and Bone (The Great Library 1) av Rachel Caine XXX+
inkandbone1Minnesgoda läsare erinrar sig kanske hur jag ju blev väldigt pepp när jag hörde talas om den här boken. Boksmugglarsonen Jess skickas iväg till biblioteksskolan i Alexandria (!) för att dels få ett yrke, dels fortsättningsvis kunna bistå sin familj med hemlig information och bokrariteter. I den här versionen av vår världshistoria uppfanns nämligen aldrig Gutenbergs tryckpress, och det är strikt förbjudet att personligen äga fysiska böcker (THE HORROR!). I stället är det the Great Library, dels i Alexandria och dels i sina mindre stadsfilialer, som förvarar och bevakar böckerna.

Inside, his clothes smelled of damp, of London, and he felt a strange pang of homesickness for a moment, though not for his family so much as for familiarity.

Det som fick mig att flämta högt av iver i Goodreads-recensionerna var jämförelserna till Harry Potter och Fahrenheit 451, och jo, den här boken är definitivt en sådan mix. Med den lilla men markanta skillnaden att den dock aldrig når de höjderna som böckerna den jämförs med. Jag kan inte riktigt ens sätta på fingret varför inte, förutom möjligen en lite väl långsam inledning, men även om det boknördas och intrigeras och stås upp för det man tror på så blir slutresultatet och -betyget aldrig mer än ett ”Jo det var helt trevligt men..”. Det är mustiga miljöer – ett fuktigt London och Alexandrias brännande sol – och jag vill så gärna älska den här boken! Klistra in citat och gifs i den här recensionen och utropa den till måsteläsning för alla boknördar. Och visst kan ni läsa, den är på inget sätt dålig! Den är bara inte fantastisk.

There is no place in the world for librarians who lack the will to defend books against wars, rebels, and Burners. Books cannot fight for themselves.

11 tankar på “En mix av Harry Potter och ”Fahrenheit 451” men…

  1. Tack. Jag blev också pepp första gången jag hörde talas om den, men sedan kom jag på att det jag har läst av Rachel Caine tidigare var ok men inte något att fnatta ur över. Bra att du bekräftar mina misstankar. 😉

  2. Så synd! Den lät ju extremt lovande, men nu låter jag den nog vara. Det är så frustrerande att läsa en roman som kunde varit fenomenal, men inte når hela vägen fram.

  3. Åh, jag fick tänka länge (och googla, jag erkänner) innan jag ens kunde minnas vilken bok av Rachel Caine det är jag läst. Jag kände igen namnet väldigt väl men kunde inte sätta fingret på det – det var ”The Morganville Vampires” och att jag inte ens mindes det säger väl något… Men jag hade lite samma känsla över den som du beskriver, miljön och personerna och historien *borde* vara bra men jag fick liksom aldrig någon riktig feeling för boken… Dessutom var huvudpersonerna i den serien rätt så duktigt stereotypa. Får se om jag läser den här, lite lockande är det ju för en bibliotekarie…

    • Så otroligt synd när idén och materialet finns men det aldrig tänder till! Den här är ju på intet sätt dålig (och en hel del bok-/bibliotekariecitat!), men som sagt inte så bra som den hade kunnat vara…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s