En nollåttas nutid

I tiden av Lyra Ekström Lindbäck XXX½
Om Stockholm, i tiden, för att parafrasera kungen. Christoffer är nu nu nu, han är modeskribent på en stor tidskrift, han lyssnar på nya album på Spotify och inför varje helg scrollar han igenom Facebook-eventen för att bestämma vilken bar/vernissage/fest/spelning han ska befinna sig på. Synas på.

Så många snygga fotografier som försöker fånga tiden, så få som ens visar ögonblicket de befinner sig i.

Jag har Lyra Ekström Lindbäcks Augustprisbelönade Ett så starkt ljus stående (oläst) IMG_3365i min bokhylla sedan en Stockholmsresa för något år sedan, men efter Helenas intressanta recension blev jag nyfiken på författarens nyaste roman i stället och hittade den på biblioteket. I boken glider huvudpersonen Christoffer runt i sina tighta jeans och sidenkimonoer – alltid med namngivna märken som jag sällan ens hört talas om, hej kedjeshoppare! – men under hans foundation-yta lurar tröttheten, ångesten, osäkerheten. Det är både trösterikt och oerhört sorgligt att även dessa så kallade ”lyckade”, framgångsrika människor, fortfarande bär med sig den självbild som skapades under den oerhört sköra tid som högstadiet/gymnasiet utgör för så många. Helena skriver:

Romanens Christoffer må befinna sig i Mediestockholms finrum, men självbilden blev kvar i tonåren. Jag kan relatera. Går det att frigöra sig cementklumpen som är ens självbild, som oåterkalleligen bildas alldeles för tidigt i livet, innan man ens vet vem man är? Jag tror inte det.

Stundvis kan jag undra vad som riktigt är poängen med romanen. Den är välskriven, jag tycker om språket och måste se till att plocka ut den där Augustvinnande pocketen ur hyllan å det snaraste, men vad ger den mig som läsare? En skildring av nuet, i alla fall nuet på andra sidan vattnet i den där staden som alltid är lite soligare och lite hippare än Helsingfors. För att inte tala om Esbo. Men samtidigt som klädmärken och musikreferenser går mig förbi, blir I tiden allmänmänsklig just i namedroppandet av Instagram-filter och känslan av ängslighet under de där filtren. Definitivt ett författarnamn att ”följa”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s